Cyanid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cyanid-ionet CN

Cyanid er et anion med kjemisk betegnelse CN-. Begrepet cyanider brukes om kjemiske forbindelser som inneholder cyano-gruppen C≡N; et karbonatom bundet til et nitrogenatom gjennom en trippelbinding. Organiske forbindelser som har cyanid som sin funksjonelle gruppe kalles nitriler.

Forbindelser som kan frigi cyanid-ionet CN- kan være ekstremt giftige selv om mange forbindelser der cyanid er en bestanddel ikke er spesielt giftige. Giftigheten er avhengig av hvilken forbindelse det er snakk om. Mennesker som har pustet inn, spist eller fått cyanidsalter (eks natriumcyanid) gjennom huden kan merke følgende symptomer på få minutter:

Forgiftning forårsaket av cyanid kommer an på hvor stor mengde av giftstoffet personen er utsatt for. Å puste inn cyanidgass (blåsyre, HCN) forårsaker størst skade, men å svelge cyanid kan også gi høy grad av giftvirkning. Cyanidgass er farligst i lukkede rom, der gassen holdes i høy konsentrasjon. Cyanidgass er lettfordampelig i åpne områder, noe som kan gjøre den mindre farlig utendørs, men et for stort inntak av cyanid vil føre til døden, uansett omgivelser.

Se også[rediger | rediger kilde]