Cyanid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cyanid-ionet CN

Cyanid er et anion med kjemisk betegnelse CN-. Begrepet cyanider brukes om kjemiske forbindelser som inneholder cyano-gruppen C≡N; et karbonatom bundet til et nitrogenatom gjennom en trippelbinding. Organiske forbindelser som har cyanid som sin funksjonelle gruppe kalles nitriler.

Forbindelser som kan frigi cyanid-ionet CN- kan være ekstremt giftige selv om mange forbindelser der cyanid er en bestanddel er ikke spesielt giftige. Giftigheten er avhengig av hvilken forbindelse det er snakk om. Mennesker som har pustet inn, spist eller fått cyanidsalter (eks natriumcyanid) gjennom huden kan merke følgende symptomer på få minutter:

Forgiftning forårsaket av cyanid kommer an på hvor stor mengde av giftstoffet personen er utsatt for. Å puste inn cyanidgass (blåsyre, HCN) forårsaker størst skade, men å svelge cyanid kan også være veldig giftig. Cyanidgass er farligst i stengte inneområder, der gassen holdes i høy konsentrasjon. Cyanidgass forsvinner fort i åpne områder, og gjør den derfor mindre skadelig utendørs, men cyanid kan føre til døden ved for stort inntak.

Se også[rediger | rediger kilde]