Crocodile Dundee i Los Angeles

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Crocodile Dundee i Los Angeles
orig. Crocodile Dundee in Los Angeles
Generell informasjon
SjangerActionkomedie
Prod.landAustralia Australia
USA USA
Utgivelsesår12. april 2001 (Australia)
18. april 2001 (USA)
17. august 2001 (Norge)
Lengde92 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense7 år (2001) (Norge)
Bak kamera
RegissørSimon Wincer
ManusforfatterMatthew Berry
Eric Abrams
Paul Hogan
ProdusentPaul Hogan
Perry Katz
KomponistBasil Poledouris
SjeffotografDavid Burr
Ted Chu
KlipperTyler Hartford
Foran kamera
MedvirkendePaul Hogan
Linda Kozlowski
Jere Burns
Jonathan Banks
Annen informasjon
FilmselskapSilver Lion Films
Vision View Entertainment
Budsjett$21 millioner
Eksterne lenker

Crocodile Dundee i Los Angeles (originaltittel: Crocodile Dundee in Los Angeles) er en australsk-amerikansk actionkomedie fra 2001 med Paul Hogan og Linda Kozlowski i hovedrollene. Regien er ved Simon Wincer.

Crocodile Dundee i Los Angeles er den tredje filmen om Crocodile Dundee. Filmen ble dårlig mottatt av anmelderne og ble også en publikumsmessig fiasko. Avisa Los Angeles Times var blant dem som gav den hardest medfart. Den innbrakte bare en tiendedel av det den første filmen innbrakte og gjorde det også betydelig dårligere enn Crocodile Dundee II.

Den ble nominert til nidprisen Razzie Award i kategorien «verste oppfølger».

Denne filmen er i større grad rettet mot barn enn i to foregående filmene.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Mick "Crocodile" Dundee bor sammen med kjæresten Sue Charlton i Australia. De har fått sønnen Mikey og lever et lykkelig familieliv langt ute i bushen. Krokodillejakt har blitt ulovlig og derfor må Dundee nøye seg med å wrestle med krokodillene til underholdning for turistene. Men alle drar til Los Angeles når Sue må vikariere i farens avis fordi en redaktør omkom i en mystisk bilulykke. Snart oppdager de at redaktøren jobbet med en skummel sak, og Dundee må infiltrere et filmselskap i Hollywood for å komme til bunns i saken. Filmselskapet viser seg å være et skalkeskjul for smugling av stjålede malerier fra det tidligere Jugoslavia.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmanmelderne og publikum[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk dårlig mottakelse av filmkritikerne og har bare oppnådd 11% på Rotten Tomatoes[2] og 37% på Metacritic.[3] Aviser som San Francisco Chronicle, New York Daily News og Chicago Tribune var blant de publikasjonene som stilte seg mest positiv til filmen, mens publikasjoner som Chicago Reader, Miami Herald, Variety, The New York Times og LA Weekly var mer lunkene i sin mottakelse. Den kjente amerikanske filmanmelderen Roger Ebert var også sånn passe begeistret og gav den to av fire stjerner. Aviser som USA Today, The Wall Street Journal og Washington Post gav den dårlig mottakelse, mens den nærmest ble slaktet av aviser som New York Post, The Boston Globe og Los Angeles Times.[4]

Filmen ble også en publikumsmessig fiasko og innbrakte bare $39,4 millioner på verdensbasis og $25 millioner i USA.[5] Den gjorde det noe bedre i Australia enn de fleste andre land, men den havnet også der langt bak suksessen de to første filmene.[6][7]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Serge Cockburn ble nominert til en Young Artist Award for sin innsats i filmen.

Filmen ble også nominert til nidprisen Razzie Award i kategorien «verste oppfølger».

I Norge[rediger | rediger kilde]

Filmen hadde norgespremiere i august 2001.

Den fikk dårlig mottakelse i Norge og ble slaktet av Dagbladets anmelder som gav den terningkast en. Anmelderen skrev blant annet at: «Aldri har savnet av krokodiller vært større enn i denne tredje og - la oss alle be - forhåpentlig siste filmen om Mick «Crocodile» Dundee (Paul Hogan) og hans enestående sjarmløse eskapader». Anmelderen skrev følgende om Hogans innsats: «...han er en så elendig skuespiller at skamrødmen brer seg i et barmhjertig kinomørke».[8] VGs anmelder gav den terningkast to og mente at «Dundee-sitronen nå var presset ferdig». Anmelderen skrev videre at «En god gryterett er som regel velsmakende ved andre gangs bruk også. Men varmer du den opp en tredje gang, blir smaken dvask. Slik går det med «Crocodile Dundee i Los Angeles».[9] NRKs Filmpolitiet gav den også dårlig mottakelse og endte opp på to av seks oppnåelige merker. Anmelderen mente det var en unødvendig oppfølger og skrev følgende: «Crocodile Dundee i Los Angeles kan du trygt styre unna om du har sett de to første. Denne treern må være beregnet for unger som aldri har sett ham før og sånn sett er det en film med en viss appell. Men ellers er denne filmen som din bestemors tørre smultringer. Noe du pliktskyldigst glefser i deg, men spytter ut etterpå».[10] Nettstedet Propaganda gav den helslakt.[11]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Filmene om Crocodile Dundee[rediger | rediger kilde]

Rangering etter kommersiell suksess

Tittel År Ved kinoer verden over Ved kinoer i USA Ved kinoer i Australia
Crocodile Dundee 1986/87 $328 millioner (ca. 2,3 mrd. kr) $174,8 millioner (ca. 1,22 mrd. kr) 47,7 millioner (Australske dollar)
Crocodile Dundee II 1988 $240 millioner (ca. 1,68 mrd. kr) $109 millioner (ca. 760 millioner kr) 24,9 millioner (Australske dollar)
Crocodile Dundee i Los Angeles 2001 $39,4 millioner (ca. 295,5 millioner kr.) $25,6 millioner (ca. 192 millioner kr.) 7,6 millioner (Australske dollar)

Rangering etter filmkritikernes mening
(Rotten Tomatoes)

Tittel År Rangering på Rotten Tomatoes (2009)
Crocodile Dundee 1986 89 %
Crocodile Dundee II 1988 11 %
Crocodile Dundee i Los Angeles 2001 11 %

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]