Contagion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Contagion
Generell informasjon
SjangerThriller
UtgivelsesårFlag of Italy.svg 3. september 2011
USA 9. september 2011
Norge 28. oktober 2011
Prod.landUSA USA
Lengde106 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 år (Norge)
Bak kamera
RegissørSteven Soderbergh
ProdusentMichael Shamberg
Stacey Sher
Gregory Jacobs
ManusforfatterScott Z. Burns
MusikkCliff Martinez
SjeffotografSteven Soderbergh
(som Peter Andrews)
KlippStephen Mirrione
Foran kamera
MedvirkendeMarion Cotillard
Matt Damon
Laurence Fishburne
Jude Law
Gwyneth Paltrow
Kate Winslet
Annen informasjon
Budsjett$60 000 000
Totalomsetning$135 458 097[1]
Prod.selskapWarner Bros. Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Contagion er en amerikansk medisinsk thriller fra 2011, regissert av Steven Soderbergh. Medvirkende består av Marion Cotillard, Matt Damon, Laurence Fishburne, Jude Law, Gwyneth Paltrow og Kate Winslet. Contagion handler om smitte av en epidemi som starter ved Paltrows rollefigur Beth, som plutselig dør av sykdom etter en tur til Hongkong. Filmer tar for seg en rekke rollefigurer som prøver å lage en vaksine før flere mennesker blir smittet og dør.

Contagion ble positivt anmeldt blant kritikere, og har tjent inn 135 millioner dollar mot et budsjett på 60 millioner.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Beth Emhoff har vært på forretningsreise i Hong Kong. To dager senere i familiens hjem, i Minneapolis, blir hun plutselig veldig syk og kollapser. Mannen hennes, Mitch Emhoff (spilt av Matt Damon) tar henne med til sykehuset, men hun dør av en ukjent årsak. Mitch vender hjem, og oppdager at hans ste-sønn Clark også har dødd. Mitch blir også undersøkt, men det viser seg at han er immun mot sykdommen. Han vender hjem til tenåringsdatteren Jory. Representanter for Department of Homeland Security møter Dr. Ellis Cheever i Atlanta fra Centers for Disease Control and Prevention. De er redde for at sykdommen er et biologisk våpen som skal forårsake terror i løpet av Thanksgiving. Cheever sender Dr. Erin Mears til Minneapolis for å undersøke saken videre. Mears sporer sykdommen tilbake til Beth. Mears blir senere smittet og dør av sykdommen.

Det nye viruset sprer seg, og flere byer plasseres under karantene. Plyndring og vold blir stadig mer utbredt. Dr. Ally Hextall mener at viruset er en blanding av virus fra gris og flaggermus. Professor ved University of California, Dr. Ian Sussman, bryter en ordre fra Cheever om å ødelegge prøvene hans, og identifiserer snart en potensiell vaksine. Andre forskere anslår at viruset kommer til å smitte 1 av 12 av hele verdens befolkning, med en dødelighet på mellom 25 % og 30 %. Konspirasjonsteoretiker Alan Krumwiede (spilt av Jude Law) legger ut forskjellige videoer om viruset på bloggen hans. I den ene videoen hevder Alan at han har klart å kurere seg selv fra viruset ved hjelp av en homøopatisk kur fra gullbuskslekta. Personer som leter etter denne kuren overvelder apotek.

Under et TV-intervju avslører Krumwiede at Cheever i all hemmelighet ba venner og familie om å forlate Chicago før hele byen ble satt i karantene. Krumwiede, etter å ha forfalsket sykdommen hans for å øke salget av hans homøopatiske kur, blir arrestert for å spre konspirasjon og svindel. For å kutte ut den lange ventetiden det vil ta å få samtykke fra infiserte pasienter, bruker Hextall den eksperimentelle vaksinen på seg selv og besøker sin infiserte far. Hun får ikke viruset selv, og vaksinen blir erklært en suksess. På dette tidspunktet har dødstallet nådd 2,5 millioner mennesker i USA, og 26 millioner registrerte dødsfall over hele verden.

Epidemiolog Dr. Leonora Orantes fra Verdens helseorganisasjon identifiserer Beth Emhoff som den første smittede. Regjeringsfunksjonær Sun Feng kidnapper Dr. Orantes for å sørge for vaksiner for landsbyen hans, hvor hun sitter fanget frem til WHO gir dem vaksiner. Orantes blir endelig løslatt. Men når Orantes oppdager at vaksinene som ble gitt til landsbyen var placebo, løper hun for å advare dem. I et flashback ødelegger en bulldoser et tre, når det skal kuttes ned mer regnskog i Kina. Dette forstyrrer habitat til noen flaggermus. Den ene flaggermusen flyr over en gård med griser, og slipper et banan som deretter blir spist opp av en gris. Grisen blir slaktet og tilberedt av en kokk i Macau, som overfører viruset til Beth Emhoff med et håndtrykk.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Contagion (2011)». Box Office Mojo. Besøkt 10. august 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]