Clash of Clans

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Clash of Clans
UtviklerSupercell
UtgiverSupercell
DistributørGoogle Play (plattform: Android)
App Store (plattform: iOS)
Amazon Appstore
Siste versjon15.547.8 (19. oktober 2023)
PlattformiOS (utgiver: Supercell)
Android (utgiver: Supercell)[1][2][3]
iPadOS
Utgivelse2. august 2012 (iOS)
7. oktober 2013 (Android)
SjangerStrategispill, MMO
ModusEnspiller, flerspiller
AldersgrenseUSK 6
Nettstedclashofclans.com

Clash of Clans er et strategispill for nettbrett og smarttelefoner produsert av Supercell. I spillet kan man konstruere og utvide ens egen landsby, suksessivt låse opp sterkere krigere og forsvarsverker, plyndre ressurser fra andre landsbyer, lage og bli med i klaner og mer.

Spillet er gratis på iTunes Store og på Google Play.

Spillet[rediger | rediger kilde]

Spillet går ut på å bygge og forbedre en landsby, med forsvarsverker, et rådhus, ressurssamlere og mer. Disse kan oppgraderes, gjøres sterkere og mer effektive. For å oppgradere og kjøpe bygninger, trenger man ressurser. Det finnes syv typer ressurser - gull, eliksir, mørk eliksir, byggerens gull, byggerens eliksir, ligamedaljer(som du får i klankrigligaer) og juveler. Man starter med 1000 gullmynter, 1000 eliksirer og 500 juveler (mørk eliksir blir ikke tilgjengelig før man oppgraderer rådhuset til nivå 7).[4] Det høyeste rådhuset i spillet er nivå 16.

Når man skal bygge eller oppgradere noe, trenger man en bygger. Byggere skaffer man ved å kjøpe byggerhytter med juveler eller ved å kjøpe tilbudspakker (byggerpakke) for ekte penger. Det maksimale antallet byggere en landsby kan ha, er 5.

Man kan også plyndre andre spilleres landsbyer for å vinne ressurser og trofeer. Når man angriper en landsby må man bruke krigere som trenes med eliksir eller mørk eliksir. Det finnes et stort mangfold av forskjellige typer krigere. Barbarer, bueskyttere, nisser, Kjemper og sjamaner er eksempler. I spillet skal man vinne flest trofeer. I angrepene må man få flest stjerner. Den ene stjernen får man av å knuse motstander sin rådhus, den andre får man av å knuse 50% av motstander sin landsby og den siste får man av å knuse hele landsbyen. Når du får 5 stjerner, får du stjernebonus, som hvor mye du får hver gang, er avhengig av hvilken liga du er i. Når du tar imot ressursene fra stjernebonusen, går de til skattkammeret.

Bygninger[rediger | rediger kilde]

For å få eliksir og gull, må spillerne ha bygd eliksir- og gullager. Eliksir er brukt for å trene tropper, brygge formler, forske på(oppgradere tropper), for å lade X-buer (tilgjengelig rådhus 9), og andre bygninger, oftest som har med å angripe en annens spillers base. Gull er brukt til å bygge og oppgradere forsvar, til å oppgradere rådhuset, som gir tilgang til nye nivåer for eksisterende bygninger og nye bygninger. Når man får rådhus nivå 7, låser du opp mørk eliksir; denne typen eliksir er brukt til å trene mørke tropper og oppgradere mørke tropper og helter, lage mørke formler (låses opp på rådhus nivå 8) og gi energi til infernotårnet (låses opp på rådhus nivå 10). Ørneartilleriet (låses opp i rådhus nivå 11) får energien fra eliksir. På rådhus nivå 12 låser du opp gigateslaen, som er et forsvar på taket til rådhuset og kan bli oppgradert til nivå 5.

Det er mange bygninger tilgjengelige som kan forsvare en landsby, inkludert kanoner, bueskyttertårn, trollmannstårn, mortere, luftforsvar, skjulte teslaer, bomber, infernotårn and og ørneartilleri. Spillere kan også lage og oppgradere murer.

Tropper og formler[rediger | rediger kilde]

Spillet har to typer brakker og to typer formelfabrikker. Brakker og mørke brakker, formelfabrikk og mørkeformelfabrikk. brakker og formelfabrikk går på vanlig eliksir, mens den mørke varianten går på mørk eliksir.

Alle tropper og formler har forskjellige egenskaper. Og som spilleren kommer videre, låses det opp nye formler og tropper. Supertropper introduseres i rådhus 11, hvor spilleren får tilgang til å trene tropper som er sterkere enn den normale troppen.

I tillegg går det an å bruke verksted (låses opp på rådhus nivå 12) som konstruerer beleiringsmaskiner. Beleiringsmaskinene kan oppgraderes til nivå 3.

Byggerbasen[rediger | rediger kilde]

En ny spillmodus kom ut 22. mai 2017, kjent som «byggerbasen». Spillere kan seile til en ny øy og reparere en ødelagt landsby, med annerledes bygninger. I denne modusen angriper to spillere hverandres baser samtidig, og den som for flest stjerner eller mest prosent ødelagt vinner og mottar en belønning. En ny bygning, kjent som klokketårnet, gjør at tiden går 8 ganger så fort i noen minutter. Det fins også en ny ressurssamler, juvelgruva, som produserer juveler, men veldig sakte. Det fins også en ny helt, kampmaskinen. Byggerens hall (rådhuset i byggerbasen) på nivå 10 er det høyeste tillatte nivået så langt.

Klanleker og magiske gjenstander[rediger | rediger kilde]

I desember 2017, kom klanlekene. Klanlekene handler om å gjøre forskjellige oppgaver som for eksempel å stjele 500 000 gull og samle poeng, og jo mer poeng man får, desto bedre premier får man. Det finnes forskjellige nivåer i premiene, og der er det tre ting man kan velge mellom, én fra hvert nivå. I oppdateringen kom også magiske gjenstander, som man får i løpet av klanleker og hendelser.[5][6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ USK Classification Database[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ iTunes Store[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ ESRB rating database[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Clash of Clans for PC Arkivert 16. juni 2017 hos Wayback Machine.
  5. ^ «Clan Games are on the way!». 
  6. ^ «what are magic items?». 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]