iTunes Store

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

iTunes Store er en nettbasert musikkbutikk fra Apple som lar brukere søke i en stor samling av artister. Den er integrert i musikkspilleren iTunes, og tillater brukerne å kjøpe og laste ned musikkfilene, enten en enkelt sang eller hele album. Det er også mulig å kjøpe og laste ned TV-serier og musikkvideoer. Butikken markedsfører også Apples iPod.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tjenesten startet virksomheten i USA den 28. april 2003. Den 10. mai 2005 startet musikkbutikken skandinaviske utgaver av tjenesten. Tjenesten har siden lanseringen vært den dominerende musikktjenesten på nettet – Apple annonserte i en pressemelding den 23. februar 2006 at tjenesten hadde nådd én milliard nedlastinger.[1] Musikkbutikken hadde da et utvalg på over 3500 musikkvideoer, 35 000 podcasts, 16 000 lydbøker og mer enn 2 millioner sanger.

iTunes Plus[rediger | rediger kilde]

Apple annonserte 30. mai 2007 at det var mulig å laste ned DRM-fri musikk med høyere kvalitet fra iTunes Store over hele verden. Det het iTunes Plus, som for 10 kroner per låt tilbyr DRM-fri musikkspor med 256 kbps AAC enkoding. Dette gjelder bare musikk fra EMI. iTunes Plus-låter som er kjøpt på iTunes Store kan spilles av på alle iPod-er, Mac-er eller PC-er, Apple TV og iPhone, samt andre digitale musikkspillere som støtter AAC.

iTunes vil tilbyr fortsatt hele sin katalog med mer enn fem millioner sanger i, 128 kbps AAC enkoding, for 8 kroner per låt, parallelt med iTunes Plus-versjonene i høyere kvalitet. Kundene vil også enkelt få muligheten til å oppgradere sitt musikkbibliotek med tidligere kjøpte EMI-innhold til iTunes Plus for bare 2 kroner per sang eller 24 kroner for de fleste album.

Den 17. oktober 2007 annonsere Apple atiTunes Plus-tilbudet i iTunes Store vil bli utvidet til å gjelde over 2 millioner sanger. Samtidig reduseres prisen til samme nivå som vanlige sanger, 8 kroner. iTunes Plus sangene er fortsatt i 256 kbps AAC og uten DRM. Flere plateselskaper har fulgt EMI og artister fra Sub Pop, Nettwerk, Beggars Group, IODA, The Orchard og mange andre har gjort sin musikkatalog tilgjengelig uten DRM. Fra og med begynnelsen av april 2009 er all musikk på iTunes Store DRM-fri.

Wi-Fi Store[rediger | rediger kilde]

Wi-Fi Store er et program til iPod touch og iPhone som gjør det mulig å handle på iTunes Store. Programmet ble lansert i iPhone OS versjon 1.1.1, lansert i september 2007

Tilgjengelighet[rediger | rediger kilde]

iTunes Store er tilgjengelig i de landene merket blått. I de mørkeblå landene er butikken tilgjengelig på landets offisielle språk, mens i de lyseblå landene er butikken kun tilgjengelig på engelsk.

ITunes-Store-map.svg

Kritikk[rediger | rediger kilde]

Den 25. januar 2006 klaget Forbrukerrådet iTunes Music Store inn for Forbrukerombudet, fordi de mente vilkårene brukerne må samtykke i for å bruke tjenesten strider mot norsk lov.[2] Forbrukerombudet vurderte vilkårene som lovstridige, og ga den 7. juni 2006 tjenesten en frist på to uker til å komme med utkast til nye vilkår[3], men tjenesten fikk innvilget ny frist til 1. august.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pressemelding fra Apple den 23. februar 2006
  2. ^ Nyhetsmelding på Forbrukerrådets hjemmesider 25. januar 2006
  3. ^ Nyhetsmelding på Forbrukerombudets hjemmesider 7. juni 2006
  4. ^ Artikkel i digi.no 20. juni 2006

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]