Ciutadella de Menorca

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ciutadella de Menorca
Ciutadella from air.jpg

Våpen

TidssoneUTC+01:00
Postnummer07760
Areal186,34 km²
Befolkning28 838 (2017)
Bef.tetthet154,76 innb./km²
Høyde over havet24 meter
NettsideNettside

Ciutadella de Menorca
40°00′05″N 3°50′11″Ø

Ciudadela , Menorca
Castell de Sant Nicolau ved innseilingen
Havnen

Ciutadella de Menorca eller bare Ciutadella på katalansk (spansk: Ciudadela) er en bykommune vest på den baleariske øya Menorca i Spania). Navnet betyr "citadell" (fort). Med 29 160 innbyggere (2009) er byen den nest største på øya. Den var hovedstad for Menorca inntil i 1722, da den engelske administrasjonen på øya flyttet til Maó. Ciutadella er fortsatt sete for bispedømmet Menorca.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen ble opprinnelig grunnlagt av kartagerne. I 4. århundre var den bispesete. I løpet av det 7. Eller 8. århundre kom den under maurisk herredømme. Kjent dels som Madina al Jazira (مدينة الجزيرة), dels som Madina al Manurqa (مدينة المنورقة ) vokste den fram som et viktig handelssenter i løpet av Middelalderen. Under den spanske reconquista ble den erobret av Alfonso II og ble en del av kongedømmet Aragón. I 1558 ble byen angrepet av en tyrkisk styrke som besto av 140 skip og 15 000 soldater, under ledelse av Piyale Pasha og Turgut Reis. Etter åtte dagers beleiring var befolkningen desimert, og byen kapitulerte. Hele den gjenlevende befolkningen i Ciutadella ( 3,099 innbyggere) og folk fra nabolandsbyene ble fort som slaver og solgt på slavemarkedene i Istanbul (Konstantinopel. Se for øvrig: Menorca#Historie

Kultur og severdigheter[rediger | rediger kilde]

Selv om Ciutadella ikke lenger er hovedstad på øya, er den fremdeles bispesete. Katedralen ligger i den gamle bydelen. Den ble bygd I 1287 på fundamentet til en elder moské. St. Johannes (Sankt Hans) er byens skytshelgen og feires hvert år 23.-24. juni. Rådhuset I Ciutadella var en gang palasset til den arabiske guvernøren, senere til kongene av Aragón og på nytt guvernørpalass inntil britene flyttet hovedstaden til Mahon i 1722. De viktigste severdighetene ligger I den gamle bydelen. I det 17. århundrebled et bygd mange vakre bygninger, bade privat og av kirken. Framtredende er den tidstypiske italienske stilen, som gir Ciutadella et enhetlig preg, både estetisk og historisk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]