Valldemosa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Valldemossa
Valldemossa view.jpg

Våpen

LandSpania Spania
Autonom regionBalearene Balearene
ProvinsBalearene Balearene
ØyFlag of Mallorca.svg Mallorca
StatusKommune
Postnummer07170
Areal16,6 km²
Befolkning2 042[1] (2021)
Bef.tetthet123,01 innb./km²
Høyde o.h.413 meter
Localització de Valldemossa respecte de Mallorca.svg

Valldemossa
39°42′42″N 2°37′21″Ø

Valldemosa (katalansk: Valldemossa) er en by og kommune i det østlige Spania, på øya Mallorca i provinsen Balearene. Kommunen har 2 042 innbyggere (2021). Stedet ligger i regionen (comarca) Sierra de Tramontana.

Kommunesenteret er en fjellandsby som også bærer navnet Valldemosa. Stedet er kjent for et opphold den polske komponisten Frédéric Chopin og den franske forfatterinnen George Sand hadde her vinteren 1838/39. Sand skrev senere boken En vinter på Mallorca, hvor hun beskriver landskapet i svært maleriske vendinger, men gir et ufordelaktig bilde av befolkningen, som var svært reserverte overfor det ugifte paret.

Årlig besøker mer enn 100 000 turister landsbyen, ikke minst for å bese karteuserklosteret der Chopin og Sand bodde under deres ca. to måneder lange opphold. Klosteret er ombygd for turister, og etablissementet stiller ut typiske mallorkinske gjenstander og «Chopin-relikvier».

Valldemosa

Valldemosa er Catalina Tomás fødested. Hun er den eneste katolske helgen fra Mallorca og er gjenstand for en utstrakt dyrking her. Rundt omkring i landsbyen er det utplassert en mengde fargerike fliser påmalt legender om henne.

I Valldemosa ligger kultursenteret Costa Norte, som ble opprettet på initiativ av den amerikanske skuespilleren Michael Douglas. Senteret gir informasjon om naturen i den mallorkinske fjellkjeden Sierra de Tramontana og om regelmessige kulturelle evenementer.

En stedlig spesialitet er en drikk laget av mandler og et bakverk laget av poteter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]