Ciudadela (Balearene)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ciutadella de Menorca

Våpen

LandSpanias flagg Spania
Autonom regionBalearenes flagg Balearene
ProvinsBalearenes flagg Balearene
Øy Menorca
StatusKommune
Postnummer07760
Areal186,05 km²
Befolkning31 443[1] (2023)
Bef.tetthet169 innb./km²
Høyde o.h.24 meter
Kart
Ciutadella de Menorca
40°00′05″N 3°50′11″Ø

Havnen

Ciudadela (katalansk: Ciutadella de Menorca) er en by og kommune i det østlige Spania, på øya Menorca i provinsen Balearene. Kommunen har 38 357 innbyggere (2021) er byen den nest største på øya. Navnet betyr "citadell" (fort). Den var hovedstad for Menorca inntil i 1722, da den engelske administrasjonen på øya flyttet til Mahón. Ciudadela er fortsatt sete for bispedømmet Menorca.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen ble opprinnelig grunnlagt av kartagerne. I 4. århundre var den bispesete. I løpet av det 7. Eller 8. århundre kom den under maurisk herredømme. Kjent dels som Madina al Jazira, dels som Madina al Manurqa vokste den fram som et viktig handelssenter i løpet av Middelalderen. Under den spanske Reconquista ble den erobret av Alfonso II og ble en del av kongedømmet Aragón.

I 1558 ble byen angrepet av en tyrkisk styrke som besto av 140 skip og 15 000 soldater, under ledelse av Piyale Pasha og Turgut Reis. Etter åtte dagers beleiring var befolkningen desimert, og byen kapitulerte. Hele den gjenlevende befolkningen i Ciudadela (3 099 innbyggere) og folk fra nabolandsbyene ble fort som slaver og solgt på slavemarkedene i Istanbul (Konstantinopel).

Se for øvrig: Menorca#Historie

Kultur og severdigheter[rediger | rediger kilde]

Selv om Ciudadela ikke lenger er hovedstad på øya, er den fremdeles bispesete. Katedralen ligger i den gamle bydelen. Den ble bygd I 1287 på fundamentet til en elder moské. St. Johannes (Sankt Hans) er byens skytshelgen og feires hvert år 23.-24. juni.

Rådhuset I Ciudadela var en gang palasset til den arabiske guvernøren, senere til kongene av Aragón og på nytt guvernørpalass inntil britene flyttet hovedstaden til Mahón i 1722.

Ciudadela katedral

De viktigste severdighetene ligger I den gamle bydelen. I det 17. århundrebled et bygd mange vakre bygninger, bade privat og av kirken. Framtredende er den tidstypiske italienske stilen, som gir Ciudadela et enhetlig preg, både estetisk og historisk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]