Hopp til innhold

San Antonio Abad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sant Antoni de Portmany

Våpen

LandSpanias flagg Spania
Autonom regionBalearenes flagg Balearene
ProvinsBalearenes flagg Balearene
Øy Ibiza
StatusKommune
HovedstadQ11145023
Postnummer07820
Areal127 km²
Befolkning28 237[1] (2023)
Bef.tetthet222,34 innb./km²
Høyde o.h.31 meter
Kart
Sant Antoni de Portmany
38°58′51″N 1°18′02″Ø

San Antonio Abad eller San Antonio (katalansk: Sant Antoni de Portmany) er en by og kommune i det østlige Spania, på øya Ibiza i provinsen Balearene. Kommunen har 27 205 innbyggere (2021).

Den ligger ved den store bukta Cala de San Antonio på øyas vestkyst. San Antonio Abad var en liten fiskelandsby i to tusen år inntil den på slutten av 1950-tallet begynte å vokse da mange hoteller og turistsamfunn ble bygget som en del av det massive turistinitiativet som fant sted i Spania i denne perioden.

1980-tallet hadde San Antonio Abad fått rykte på seg som det foretrukne reisemål for britiske hooligans, noe som medførte en nedgang i turismen i området. På midten av 1990-tallet gjenvant stedet imidlertid på ny sin popularitet da Ibiza gjenvant sitt ry – særlig i Storbritannia – for å ha de beste nattklubbene og DJene i verden.

Unge britiske clubbere utgjør det overveldende flertall av besøkende til dette området, i stor grad tiltrukket via slike programmer som Ibiza Uncovered-serien som ble vist på Sky TV samt den sløye Ibiza-livsstilen. Ibiza er hjem for noen av verdens største nattklubber, inkludert Pacha, Privilege, Space, Amnesia og Eden og Es Paradis – de to sistnevnte beliggende i San Antonio Abad.

Egget[rediger | rediger kilde]

Egget i havna i San Antonio Abad

Egget er det beste kjente landemerke i San Antonio der det står midt i hovedrundkjøringen ved innkjøringen til byen.

Egget er en statue som ble reist tidlige på 1990-tallet til minne om den lokale tradisjon som hevder at dette var Christofer Columbus' fødested (det er også en liknende hevd som sier at Hannibal ble født i dette området). Statuen er formet som et egg, og i sentrum av den befinner det seg en modell av hans skip «Santa Maria».

Valget av et egg kommer av fortellingen om Columbus som da han søkte sponsing av sin vestlige rute til India og ble fortalt at det var en umulighet, angivelige spurte om det var umulig å få et egg til å stå oppreist, og da han ble fortalt at det var det, knuste han bunnen på egget slik at det kunne stå oppreist, og slik fikk han sin sponsor. Se Columbi egg.

Paseo de las Fuentes[rediger | rediger kilde]

Cala Salada-stranden i San Antonio Abad

En del av San Antonios strandpromenade, Paseo de las Fuentes eller Passeig de ses Fonts er et område som ble utviklet tidlig på 1990-tallet for å forbedre byens utseende. Det er mange planter, inkludert palmetrær og gummiplanter, og dessuten gedigne fontener som er opplyst om natten. På den andre siden av plassen er et mylder av restauranter og kaféer med utsikt over San Antonio Abad-bukta. Dette er også det beste stedet dersom en skal beskue det enorme fyrverkeriet ved festen til ære for Sankt Bartolomeus den 24. august.

West End[rediger | rediger kilde]

West End er sentrum for San Antonios natteliv. Området dekker et par gater i bredde; hovedgaten C/Santa Agnes med en myriade av barer og små klubber, alt fra dance- og housemusikken Ibiza er så kjent for og til rock- og indie-musikk. Langs kysten i vest er den berømte «Sunset Strip» der en rekke barer inkludert Café del Mar og Café Mambo befinner seg. Den vestvendte stripa langs kysten gjør det mulig for besøkende å nyte Ibizas legendariske solnedganger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]