Sóller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sóller

Våpen

LandSpanias flagg Spania
Autonom regionBalearenes flagg Balearene
ProvinsBalearenes flagg Balearene
Øy Mallorca
StatusKommune
Postnummer07100
Areal42,8 km²
Befolkning13 454[1] (2022)
Bef.tetthet314,35 innb./km²
Høyde o.h.59 meter
Kart
Sóller
39°46′00″N 2°42′00″Ø

Sóller er en by og kommune i det østlige Spania, på øya Mallorca i provinsen Balearene. Kommunen har 13 491 innbyggere (2021).

En trikkelinje forbinder Sóller med Puerto de Sóller (Port de Sóller), som ligger ved en havsbukt.

Sammen med nabokommunen i nord, Fornaluch, dekker den en stor skålformet dal, avgrenset i sørøst av fjellkjeden Sierra de Tramontana. I sør grenser Sóller til kommunen Deyá.

Næringsliv og samferdsel[rediger | rediger kilde]

Sóller er knyttet sammen med Palma de Mallorca ved den historiske Ferrocarril de Sóller, en smalsporet jernbane ferdigstilt i 1911. Opprinnelig var denne viktig både i persontrafikk og i frakt av appelsin- og sitronhøst, mens den i dag først og fremst trafikkeres av turister. Viktigste forbindelse er en motorvei til hovedstaden Palma, som går i tunnel under Sierra de Tramontana. Hovedveien AndrachPollensa går også gjennom dalen.

Trikken som går mellom Palma de Mallorca og Puerto de Sóller

Tradisjonelt har landbruksvarer, særlig sitrusfrukt og oliven, vært de viktigste produktene, men lave priser har gjort lønnsomheten i landbruket dårlig. Dagens økonomi baserer seg vesentlig på turister og utenlandske pensjonister og andre helårs- eller sesongboende fastboende.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Sentralt i byen ligger Plaza de la Constitución, som er det naturlige samlingssted med sine kafér og restauranter, til dels i skyggen av store platantrær som vokser rundt en fontene. Trikken passerer gjennom Plaza. Hovedstasjonen, rett ovenfor, er ominnredet til et museum med verker av Picasso og Joan Miró.

Sóller by

Kirken San Bartolomé ligger på østsiden av plassen, og rager så høyt at den er synlig fra store deler av dalen. Den originale bygningen stammer fra 1236 eller muligens noe før. Interiøret er vesentlig fra barokken (1688–1733). El campanario (klokketårnet) faller naturlig inn med sitt neogotiske design. Den oppsiktsvekkende fasaden ble konstruert i 1904 v den tarraconensk arkitekten Juan Rubió Bellver, en elev av Antoni Gaudí. Juan Rubió har også stått for bygningen til Banco de Sóller, et modernistisk bygg fra 1912 med et karakteristisk smijernsarbeid på fasaden mot plassen. Banken ble grunnlagt i 1889 med penger fra rike emigranter som vendte tilbake til Sóller.

Vegg i vegg med kirken ligger El ayuntamiento (rådhuset). Den gamle gateplanen stammer fra islamsk tid med bygninger fra det sekstende til det attende århundre. Sóller har også en serie severdige hus langs Gran Vía i fin de siècle og art nouveau-stil bygd av hjemvendte, rike emigranter.

Den kjente Jardín Botánico (botanisk hage) ligger i utkanten av byen, fredelig tross nærheten til veien. Her finnes de fleste planter fra middelhavsøyene. Den modernistiske hovedbygningen i hagen rommer El Museo Balear de Ciencias Naturales[2] (Muséet for baleariske naturvitenskaper).

Siden 1980 har det hvert år blitt arrangert en ukelang internasjonal folklore-festival i Sóller i juli.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Instituto Nacional de Estadística (16. mai 2022) (på en), Municipal Register of Spain of 2022, 90, s. 1,235, Wikidata Q111983091 
  2. ^ http://www.museucienciesnaturals.org/index.php?idioma=en

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]