Sóller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sóller
PortdeSoller2.JPG

Våpen

TidssoneUTC+01:00
Postnummer07100
Areal42,8 km²
Befolkning13 634[1] (2020)
Bef.tetthet318,55 innb./km²
Høyde over havet59 meter
NettsideNettside

Sóller
39°46′00″N 2°42′00″Ø

Panorama over Sóller sett fra nord.

Sóller er en by og en kommune ved nordvestkysten av Mallorca i Spania. Byen ligger 3 km inn i landet. En trikkelinje forbinder Sóller med Port de Sóller, som ligger ved en havsbukt. Port de Sóller tilhører også kommunen Sóller, som hadde 14 075 innbyggere (2010). Sammen med nabokommunen i nord, Fornalutx, dekker den en stor skålformet dal, avgrenset i sørøst av fjellkjeden Serra de Tramuntana. I sør grenser Sóller til kommunen Deiá.

Næringsliv og samferdsel[rediger | rediger kilde]

Trikken som går mellom Soller og Port de Sóller

Sóller er knyttet sammen med Palma ved den historiske Ferrocarril de Sóller, en smalsporet jernbane ferdigstilt i 1911. Opprinnelig var denne viktig både i persontrafikk og i frakt av appelsin- og sitronhøst, mens den i dag først og fremst trafikkeres av turister. Viktigste forbindelse er en motorvei til hovedstaden Palma, som går i tunnel under Serra de Tramuntana. Hovedveien AndratxPollença går også gjennom dalen.

Tradisjonelt har landbruksvarer, særlig sitrusfrukt og oliven, vært de viktigste produktene, men lave priser har gjort lønnsomheten i landbruket dårlig. Dagens økonomi baserer seg vesentlig på turister og utenlandske pensjonister og andre helårs- eller sesongboende fastboende.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Sentralt i byen ligger Plaça Constitució, som er det naturlige samlingssted med sine kafér og restauranter, til dels i skyggen av store platantrær som vokser rundt en fontene. Trikken passerer gjennom Plaça. Hovedstasjonen, rett ovenfor, er ominnredet til et museum med verker av Picasso og Joan Miró.

Kirken Sant Bartomeu ligger på østsiden av plassen, og rager så høyt at den er synlig fra store deler av dalen. Den originale bygningen stammer fra 1236 eller muligens noe før. Interiøret er vesentlig fra barokken (1688–1733). El campanar (klokketårnet) faller naturlig inn med sitt neogotiske design. Den oppsiktsvekkende fasaden ble konstruert i 1904 v den katalanske arkitekten Joan Rubió i Bellver, en elev av Antoni Gaudí. Joan Rubió har også stått for bygningen til Banco de Sóller, et modernistisk bygg fra 1912 med et karakteristisk smijernsarbeid på fasaden mot plassen. Banken ble grunnlagt i 1889 med penger fra rike emigranter som vendte tilbake til Sóller.

Vegg i vegg med kirken ligger El ajuntament (rådhuset). Den gamle gateplanen stammer fra islamsk tid med bygninger fra det sekstende til det attende århundre. Sóller har også en serie severdige hus langs Gran Via i fin de siècle og art nouveau-stil bygd av hjemvendte, rike emigranter.

Den kjente Jardí Botanic (botanisk hage) ligger i utkanten av byen, fredelig tross nærheten til veien. Her finnes de fleste planter fra middelhavsøyene. Den modernistiske hovedbygningen i hagen rommer El Museu Balear de Ciències Naturals[2] (Muséet for baleariske naturvitenskaper).

Siden 1980 har det hvert år blitt arrangert en ukelang internasjonal folklore-festival i Sóller i juli.

Banco de Sóller.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


geografistubbDenne geografirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)