Hopp til innhold

Formentera

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Formentera

Flagg

Våpen

LandSpanias flagg Spania
Autonom regionBalearenes flagg Balearene
ProvinsBalearenes flagg Balearene
StatusKommune
Ligger vedMiddelhavet
HovedstadSant Francesc de Formentera
Postnummer07871
Areal83,24 km²
Befolkning11 171[1] (2023)
Bef.tetthet134,2 innb./km²
Kart
Formentera
38°42′N 1°27′Ø

Formentera er en øy og kommune i det østlige Spania, i provinsen Balearene. Kommunen har 11 708 innbyggere (2021).

Øya var lenge kun tilgjengelig med båt fra Ibiza, og dette gjorde den til den mest fredfulle av de to øyene, men i de senere år har faste ruter fra den spanske halvøy ført til økt turisme. Øya er best kjent for å tillate nakenhet på de fleste av øyas strender.

Formentera er den minste og sørligste øya av Pityusene, som også omfatter Ibiza og Formentera. Øya befinner seg 3,6 kilometer sør for Ibiza i Middelhavet. Det nærmeste punktet på Den iberiske halvøy er byen Denia, nord for Alicante, 10o km unna.[trenger referanse]

Trucadors strand

Formentera er 19 kilometer lang og har en strandlinje på 69 kilometer, i stor utstrekning bestående av strender. Høyeste punkt på øya er La Mola, 192 meter over havet. Klimaet er behagelig med gjennomsnittstemperatur 18,6° Celcius og 2883 soltimer per år. Vegetasjonen er typisk for Middelhavet, og øya har blant annet noe furuskog.

Nord for øya er en rekke ubebodde, ugjestmilde mindre øyer. De største er Espalmador (240 hektar) og Espardell (60 hektar).

Befolkning og styre

[rediger | rediger kilde]

Formentera utgjør en kommune, som også heter Formentera.

Øya har disse fem befolkningssentrene: San Francisco Javier (katalansk: Sant Francesc Xavier), San Fernando de las Rocas (Sant Ferran de ses Roques), El Pilar de la Mola, La Sabina (La Savina) og Es Pujols. San Francisco Javier er administrativt sentrum.

Øyas viktigste næringsvei er turisme som utnytter de paradisliknende strendene Illetas, Levante, Es Arenals, Migjorn, Cala Saona, med flere.

De første bosettinger på øya kan spores tilbake til bronsealderen med den megalittiske steinsettingen Ca na Costa, datert til 1600-tallet f.Kr. Øyas navn skal være avledet av det latinske ordet frumentum, som betyr «korn».[2] Øya har vært okkupert av khartagenerne før de overlot den til romerne. I påfølgende århundrer kom den under herredømme av vestgotere, Bysants, vandaler og araberne, men det vites ikke om øya var bebodd i perioden mellom vestgoternes og arabernes herredømme.

Kong Sigurd Jorsalfare erobret øyene Formentera, Ibiza og MenorcaBalearene fra emiren Mubassir ibn Sulayman al-Nassir ad-Daula i 1110 under Det norske korstog. Senere ble Formentera erobret av katalanere, lagt inn under den aragónske kronen, og senere ble den en del av det middelalderske kongeriket Mallorca. Formentera var så plaget av piratangrep av ingen turde slå seg ned der. Den forble ubebodd i flere hundre år, mens berberpirater brukte den som utgangspunkt for sine angrep mot Ibiza.[3]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Instituto Nacional de Estadística (13. desember 2023), Padrón municipal de España de 2023, Wikidata Q123821811, https://www.ine.es/jaxi/Tabla.htm?tpx=61398&L=0 
  2. ^ http://en.wiktionary.org/wiki/frumentum
  3. ^ Sue Bryant: Ibiza og Formentera (s. 109), forlaget Könemann, 1998, ISBN 3-8290-3442-3

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]