Cimbex femoratus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Cimbex femoratus
Cimbex femoratus, larve
Cimbex femoratus, larve
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cimbex femoratus
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: Cimbex femoratus
Hører til: klubbvepser,
årevinger,
insekter
Habitat: løvskog med bjørk
Utbredelse: Europa, Asia
i Norge

Cimbex femoratus er en av plantevepsene i gruppen av klubbvepser (Cimbicidae). Larven lever av bladene på bjørk.

Cimbex femoratus er en stor veps, med bred hårløs kropp. Antennene har en utvidelse i spissen og herav kommer navnet klubbveps.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Brystet og bakkroppen er bred og mørk. Bakkroppen er noe flat. Scutellumet er gult og skiller seg ut fra den ellers mørke kroppen.

Vingespennet er mellom 20 og 30 millimeter. Vingene er ganske klare, men har en svakt gul-oransje farge. Vingemerket er tydelig og spissen av vingene er noe mørke.

Fasettøynene er middels store og hodet er bredt. Antennene er gule, trådformet med vanligvis 11 ledd og en utvidelse (antenneklubbe).

Larven er sylindrisk, svakt krummet og litt bredere foran. Den har bukføtter på alle bakkroppens ledd. Larven ligner ganske mye på larvene til sommerfugler.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Cimbex femoratus finnes i og ved løvskog med bjørk. Flygetiden er om sommeren.

Hunnen legger mellom 50 og 80 egg. Egget er sylindrisk, omtrent tre millimeter langt. Plantevepser skjærer et snitt i bladet, hvor hun plasserer egget. Bladet lukker seg omkring egget, som er beskyttet mot predatorer og dårlig vær.

Larven er radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Den lever som plantespiser på blad av bjørk. Den vokser i løpet av sommer og klekker til den voksne (imago) vepsen neste vår, etter en overvintring.

Cimbex femoratus tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der vepsens indre og ytre organer endres. Larvens bøyelige og myke kropp omdannes til en puppe med et hardt skall. Når skallet er hardt begynner omdanningen fra larve til den voksne (imago) vepsen. De indre organer brytes i varierende grad ned til en cellemasse. En omorganisering skjer og dyret bygges opp igjen. Puppeperioden varierer etter temperaturen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Cimbex femoratus finnes i Europa, østover i Asia helt til Kina og Japan. Finnes i sydlige Norge

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

I nyere systematikk regnes gruppen plantevepser som en parafyletisk gruppe. Det vil si at gruppen Pamphilioidea er av søstergruppene til stilkvepsene, slik at stilkveps stammer fra treveps.[1]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tree of Life Web Project. 1995. Hymenoptera. Wasps, ants, bees, and sawflies.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]