Cimabue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Santa Trinita Madonna»

Cenno di Pepo (født omkring 1240 i Firenze, Italia; død omkring 1302 samme sted), bedre kjent som Cimabue, var en italiensk maler, hovedsakelig virksom i Firenze.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Cimabue innledet sannsynligvis sin kunstneriske løpebane i mosaikkverkstedet ved baptisteriet i Firenze. Omkring 1272 virket han i Roma og omkring 1301-1302 i Pisa. I sin kunst var Cimabue innledningsvis sterkt påvirket av den bysantinske kunsten, men han begynte å forlate denne stilen gjennom en antydning til plastiske former, tredimensjonalitet og følelser hos figurene.

Han tok også suksessivt avstand fra den vesteuropeiske middelalderske deformasjonen. Så nådde han frem til mindre stiliserte fremstillinger med monumentalitet og intensitet. Med denne kunstoppfatningen regnes Cimabue som banebrytende innenfor det italienske maleriet. Dante betegnet ham som den ledende billedkunstneren før Giotto.

Vasari utpekte Cimabue som grunnleggeren av den nye stilen i malerkunsten, som bæreren av en mer naturtro kunstretning, da han tildels gav nytt liv til de overleverte, stive bysantinske formene, dels dannet en nødvendig forutsetning for sin elev Giottos gjennombrudd. Hans livsløp er i høy grad usikkert, hans verker er ikke sikkert fastslåtte. Et arbeide som uomtvistelig er laget av Cimabue er mosaikkbildet med frelseren og evangelisten Johannes i domkirkens apsis i Pisa (1301-1302). Johannes-skikkelsen er laget av Cimabue. Forøvrig nevner Vasari en lang rekke andre verker av ham.

Han nøt samtidens beundring, som fortellingen om hans store madonnabilde på gullgrunn, «Madonna de' Rucellai», viser. Dette arbeidet skal nemlig under en folkemengdes jublende beundring være båret i høytidelig opptog fra kunstnerens bolig til dets bestemmelsessted i kirken Santa Maria Novella (moderne forskning tilskriver Duccio dette maleriet). Dante lar ham i sin Divina commedia opptre i skjærsilden på grunn av kunstnerens sterke selvvurdering. Blant madonnabildene som i dag er tilskrevet Cimabue er den fortsatt eksisterende Trinità-Madonnaen. Cimabue skal videre ha vært sysselsatt med større mosaikkarbeider i Siena, likeledes i Assisi, i hvis kirke San Francesco vises en hel rekke livlige, men dårlig bevarte veggmalerier av ham.

Utvalgte verker[rediger | rediger kilde]

  • «Kristus på korset» (omkring 1260-1270) San Domenico, Arezzo
  • «Den hellige jomfruen med engler» (omkring 1270) Louvre, Paris
  • «Tronende Madonna med sankt Franciskus» (omkring 1277) San Francesco, Assisi
  • «Tronende Maria» (omkring 1280) Uffizi, Firenze

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]