Giotto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Statue som forestiller Giotto i Firenze ved siden av Galleria degli Uffizi.

Giotto di Bondone (født i 1267 i Vespignano, død 8. januar 1337 i Firenze), bedre kjent som Giotto, var en italiensk maler, billedhugger og arkitekt.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Giotto ble født i en fattig bondefamilie i nærheten av Firenze, og som barn passet han får. Ifølge legenden skal han ha tegnet på klipper med kritt da kunstneren Cimabue kom forbi. En tegning av et får var livaktig og perfekt, og derfor foreslo Cimabue for Giottos far at sønnen skulle bli hans lærling. Også i læretiden viste Giotto store evner til å lage livaktige avbildninger av for eksempel fluer.

Som maler var han nyskapende og regnes som forløper for renessansen; han brøt med den meget bundne bysantinske malestilen. Forskjellen var at den datidige stilen typisk viste flate, symbolske figurer arrangert i dekorative rom, mens Giotto i stedet malte mer individuelle figurer som virket sammen i et perspektiv. Hans figurer hadde skulpturelle preg, med fylde og vekt. Dette gav ham allerede i hans egen levetid mange beundrere, deriblant kongen av Napoli, Dante og Boccaccio.

Verker[rediger | rediger kilde]

Kampanilen på domkirken i Firenze

Det er bevart flere verker av Giotto. Blant de mest kjente er hans serie av bilder over Frans av Assisis liv i den øverste kirken i San Francesco. Det hersker allikevel en viss usikkerhet om hvorvidt Giotto faktisk er opphavsmannen til serien. Et annet eksempel er korsfestelsen i Santa Maria Novella i Firenze.

Hans mesterverk er loftsdekorasjonen i Capella degli Scrovegni i Padova som han ferdigstilte omkring 1305. Der finnes 100 større scenarier som viser jomfru Marias liv og Kristi lidelseshistorie. Corettiene, panelene er malt som øvelse i perspektivmaling. Malestilen var en direkte inspirasjon for Michelangelos loftsmalerier i det sixtinske kapell omkring 200 år senere. I det hele tatt var renessansens malere meget betatt av kraften i Giottos fremstilling av lidelseshistorien.

Fra ti år i Roma på pavens anmodning og en periode i Napoli er det ikke bevart altfor mange verker. Omkring 1320 vendte Giotto tilbake til Firenze, hvor han i Basilica di Santa Croce malte fresker og altertavler. Freskene ble sterkt skadet, men man ser nok til at man kan fornemme en viss endring i hans stil mot det mer ornamenterte.

Han kom også til å virke som arkitekt, blant annet for kampanilendomkirken i Firenze. Han døde dog innen den var fullført.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Giotto di Bondone – bilder, video eller lyd