Uffizi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Uffizi
Florence, Italy - panoramio (125).jpg
Uffizi Hallway.jpg
Plassering Borough 1 of FlorenceRediger på Wikidata
ArkitektGiorgio Vasari, Bernardo Buontalenti, Alfonso Parigi
Leder Eike SchmidtRediger på Wikidata
Etablert1560
Åpnet1581
Årlig besøkstall2 361 732
Map
1 = Tribuna of the Uffizi
2 = Contini Bonacossi collection
3 = Uffizi Gallery
Uffizi
43°46′06″N 11°15′19″Ø
AdressePiazzale degli Uffizi 6, I-50122 Firenze
Nettstedhttps://www.uffizi.it

Uffizi-museet med Palazzo Vecchio i bakgrunnen.
Portrett av pave Leo X med kardinal Giulio de' Medici og Luigi de Rossi, av Rafael.

Uffizi (italiensk: Galleria degli Uffizi) er et palass i Firenze som inneholder et av de eldste og mest kjente kunstmuseer i verden.

Museet og dets historie[rediger | rediger kilde]

Giorgio Vasari startet byggingen av palasset i 1560 på oppdrag fra Cosimo I de' Medici som administrasjonskontorer. Navnet Uffizi betyr kontor. Bygget stod ferdig i 1581. Ettersom årene gikk ble deler av palasset brukt som lagerplass for noen av de mange kunstgjenstander som Mediciene samlet seg. Etter Medicienes styre var over, forble kunstskattene i Firenze, og et av verdens første museer ble skapt. Galleriet hadde vært åpent for besøkende på forespørsel siden det 16. århundre og i 1765 ble det offisielt åpnet for publikum.

Ettersom samlingen er så enorm, er deler av den flyttet til andre museer i Firenze. Dette gjelder f.eks. noen berømte statuer som befinner seg i Bargello. For tiden pågår et prosjekt for å utvide utstillingslokalene fra ca. 6 000 m² til nesten 13 000 m². Dette vil gjøre det mulig for publikum å se mange kunstverk som hittil normalt har vært i magasinene.

I 1993 eksploderte en bilbombe som drepte fem mennesker og skadet palasset. Det er fortsatt ikke klart hva som var bakgrunn for bomben, men mafiaen mistenkes. Bombens skader er reparert, med unntak av noen fresker som det ikke var mulig å reparere.

I dag er Uffizi en av de mest populære turistattraksjonene i Firenze. I høysesongen (verst er juli) kan ventetiden for å komme inn være opp til fem timer, men noe kortere for de som har forhåndsbestilt billetter.

Samlingene[rediger | rediger kilde]

«Venus' fødsel», 1484, Sandro Botticelli.
«Judith halshugger Holofernes», Artemisia Gentileschi (1612–1621)

Et lite utvalg av verkene:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]