Duccio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Duccio
Duccio The-Madonna-and-Child-128.jpg
Født 1255
Siena
Død 1319
Siena

«Madonna Rucellai» (1285). Galleria degli Uffizi, Firenze.

Duccio di Buoninsegna (født omkring 1255 i Siena, Italia; død 1319 i Siena) var en italiensk maler, virksom i Siena.

Duccio var en av de fremste italienske tolkerne av den bysantinske tradisjonen og også en av de første kunstnerne som regnes til renessansen.[trenger referanse] Hans tidlige verk fra omkring 1270 særpreges av den bysantinske bakgrunnen i gull, og hans senere inneholder de første tegnene på naturalismen som kom til å utmerke ungrenessansen.

«Madonna Rucellai»[rediger | rediger kilde]

Dette maleriet ble opprinnelig bestilt av Compagnia dei Laudesi i 1285 for høyalteret i Santa Maria Novella i Firenze og betraktes som en av tidens største og mektigste altertavler. Med kjærlighet til detaljene gestaltet Duccio stoffer og rom. Kroppsformene som skimtes gjennom klærne og de buede linjene i jomfru Marias glorie tyder på at Duccio studerte gotiske skulpturer. Påvirkningen fra Cimabue er også tydelig.

Verk (utvalg)[rediger | rediger kilde]

  • «Madonna Rucellai» (1285)
  • «Madonna med tre fransiskanere» (1295)
  • «Maestà» (1308)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


kunstDenne kunst- og personrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den. Biografien er i overkant tynn. Vurder gjerne om Simone Martini, Ambrogio Lorenzetti og Sienaskolen bør omtales og lenkes.