Brednebbalvesmett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Chenorhamphus»)
Brednebbalvesmett
Nomenklatur
Chenorhamphus grayi
Wallace, 1862
Synonymi
Chenorhamphus, Malurus grayi,
Todopsis grayi
Malurini
Populærnavn
brednebbalvesmett
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseFugler
OrdenSpurvefugler
FamilieAlvesmettfamilien
UnderfamilieAlvesmetter
SlektChenorhamphus
Økologi
Habitat: primærskog
Utbredelse: endemisk for Ny-Guinea

Brednebbalvesmett (Chenorhamphus grayi) er eneste art i slekten Chenorhamphus, som inngår i underfamilien alvesmetter (Malurinae) i alvesmettfamilien (Maluridae). Arten består i kraft av to underarter og er endemisk for Ny-Guinea. Det to underartene blir av og til også betraktet som to distinkte arter. Slekten blir av og til inkludert i et tribus (Malurini) der også de tre slektene Malurus, Sipodotus og Clytomyias inngår.

Arten måler 14–14,5 cm og veier cirka 14–17 g. Nominatformen har spettet lyseblå fjærkrone med kullfargende tupper. Overvingen og stjerten er gråbrun, mens kroppen varierere fra kongeblå på oversiden til mellombå og lys blå på undersiden. Den lyseblå undersiden hos hunnen går over i en helhvit flekk underst. Underarten campbelli og hunnene mangler den lyseblå spetta hodekrona (som hos disse er kullfarget), men hannen ligner ellers nominatformen i utfarging.

Brednebbalvesmett er trolig standfugl og trives best i underskogen til høytvoksende primærskog, typisk i elevasjoner opp mot 1 000 moh. Det er usikkert hva de eter, men man antar at det mest er insekter. Fuglene opptrer gjerne i grupper på 2–5 individer. Man vet svært lite om hekkeatferden.

Inndeling og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Inndelingen følger HBW Alive og er i henhold til Rowley & Russell (2017).[1] Norske navn på artene følger Norsk navnekomité for fugl og er i henhold til Syvertsen et al. (2008).[2] Norske navn i parentes er ikke offisielle navn, men kun en foreløpig beskrivelse på en art eller gruppe som ikke har blitt offisielt navngitt enda.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rowley, I. & Russell, E. (2017). Broad-billed Fairy-wren (Chenorhamphus grayi). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from http://www.hbw.com/node/59755 on 17 September 2017).
  2. ^ Syvertsen, P. O., Ree, V., Hansen, O. B., Syvertsen, Ø., Bergan, M., Kvam, H., Viker, M. & Axelsen, T. 2008. Virksomheten til Norsk navnekomité for fugl (NNKF) 1990-2008. Norske navn på verdens fugler. Norsk Ornitologisk Forening. www.birdlife.no (publisert 22.5.2008). Besøkt 2016-08-07

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]