Sepik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sepik
Sepik

Kart over Sepik
Sepiks beliggenhet

Land Papua Ny-Guinea, Indonesia
Lengde 1 126 km 
Nedbørfelt 80 321[1] km² 
Middelvannføring 8 000 /s 
Start Victor Emanuelfjellene
  – Høyde 2 170 moh.
Munning Bismarckhavet

Sepik er den lengste elva på øya Ny-Guinea. Mesteparten av elva renner gjennom provinsene Sandaun og Øst-Sepik i Papua Ny-Guinea, men på en kort strekning renner den også gjennom provinsen Papua i Indonesia.

Sepik renner gjennom sumper, tropiske regnskoger og fjellandskap. Biologisk sett er elvesystemet muligens det største uberørte ferskvanns-våtmarksystemet i Asia-Stillehavsregionen.[2]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Elva har sitt utspring i Victor Emanuelfjellene i de sentrale fjellområdene i Papua Ny-Guinea. Fra kildene i fjellene ved Telefomin renner den mot nordvest og renner ut av fjellområdene nær Yapsei. herfra renner den inn i den indonesiske provinsen Papua, før den snur tilbake mot nordøst og deretter østover over resten av sitt løp. Den mottar flere sideelver fra Bewanifjellene og Torricellifjellene i nord og Sentralkjeden i sør.

Over mesteparten av sintt løp renner elva i et snirklete og buktende løp mot Bismarckhavet. I motsetning til mange andre store elver har ikke Sepik et delta, men renner rett ut i havet, rundt 100 km øst før byen Wewak. Den er også seilbar over mesteparten av sitt løp.

Elvas samlede lengde er 1 126 km, og den har et nedbørfelt på over 80 000 km². Langs mesteparten av elva ligger et 5-10 kilometer bredt belte av aktive meandere som har dannet en opptil 70 kilometer bred elveslette med omfattende sumpområder.[2] Sepikområdet er et stort sett uberørt miljø ettersom det ikke finnes større byer eller virksomheter innen gruve- og skogsdrift i nedbørfeltet.

Referanser[rediger | rediger kilde]