Rustalvesmett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Clytomyias»)
Rustalvesmett
Nomenklatur
Clytomyias insignis
Sharpe, 1879
Synonymi
Clytomyias
Sharpe, 1879
Malurini
Populærnavn
rustalvesmett
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseFugler
OrdenSpurvefugler
FamilieAlvesmettfamilien
UnderfamilieAlvesmetter
SlektClytomyias
Økologi
Habitat: temperert regnskog
Utbredelse: endemisk for Ny-Guinea

Rustalvesmett (Clytomyias insignis) er eneste art i slekten Clytomyias, som inngår i underfamilien alvesmetter (Malurinae) i alvesmettfamilien (Maluridae). Arten består i kraft av to underarter og er endemisk for Ny-Guinea og Aruøyene i Indonesia. Slekten blir av og til inkludert i et tribus (Malurini) der også de tre slektene Malurus, Sipodotus og Chenorhamphus inngår.

Arten måler 14–16 cm og veier cirka 10–14 g. Hodet har rustoransje hette, mens kroppen er olivengrønn på oversiden og dus okergul på undersiden. Stjerten er lys rustrød og nebbet sort. Underarten oorti skiller seg gjennom å være litt mørkere på undersiden.

Rustalvesmett er en standfugl som trives best i temperert regnskog, typisk i elevasjoner på cirka 2 000–3 000 moh. De eter for det meste insekter og opptrer gjerne i grupper på 4–8 individer med to eller flere voksne individer. Fuglene er sjelden på vingene, men hopper som regel rundt i løvverket på leting etter mat. Lite er kjent om hekkingen.

Inndeling og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Inndelingen følger HBW Alive og er i henhold til Rowley et al. (2017).[1] Norske navn på artene følger Norsk navnekomité for fugl og er i henhold til Syvertsen et al. (2008).[2] Norske navn i parentes er ikke offisielle navn, men kun en foreløpig beskrivelse på en art eller gruppe som ikke har blitt offisielt navngitt enda.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rowley, I., Russell, E. & de Juana, E. (2017). Orange-crowned Fairy-wren (Clytomyias insignis). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from http://www.hbw.com/node/59767 on 17 September 2017).
  2. ^ Syvertsen, P. O., Ree, V., Hansen, O. B., Syvertsen, Ø., Bergan, M., Kvam, H., Viker, M. & Axelsen, T. 2008. Virksomheten til Norsk navnekomité for fugl (NNKF) 1990-2008. Norske navn på verdens fugler. Norsk Ornitologisk Forening. www.birdlife.no (publisert 22.5.2008). Besøkt 2016-08-07

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]