Charles Kingsford Smith

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Charles Kingsford Smith
CEKSmith.jpg
Født9. februar 1897[1][2][3]Rediger på Wikidata
HamiltonRediger på Wikidata
Død8. november 1935[2][3]Rediger på Wikidata (38 år)
AndamanhavetRediger på Wikidata
Utdannet ved Sydney Technical High SchoolRediger på Wikidata
Beskjeftigelse FlygerRediger på Wikidata
Nasjonalitet AustraliaRediger på Wikidata
Utmerkelser Military Cross, Air Force Cross, Knight BachelorRediger på Wikidata

Charles Edward Kingsford Smith (født 9. februar 1897, død 8. november 1935) var en kjent australsk flypioner som i siste halvdel av 1920-tallet foretok en serie med førstegangsflyvninger:

 • den første flyvning over Stillehavet fra USA til Australia.
 • første non-stop flyvning over det australske kontinent,
 • den første flyvning mellom Australia og New Zealand,
 • den første flyvning mellom Australia og USA i østlig retning.
 • Han satte også rekord i å fly fra Australia til London på 10½ dag.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Charles Edward Kingsford Smith vokste opp som den yngste av syv søsken i en velstående familie i Hamilton, Queensland (en forstad til Brisbane), hvor faren var banksjef. For en kort tid bodde familien i Vancouver, Canada.

Tilbake i Australia ble han innskrevet ved en teknisk skole i Sydney hvor han studerte elektrofag. 16 år gammel ble han ansatt som lærling ved et sukkerraffineri og deretter ble han innrullert i de australske militære styrker hvor han tjenstgjorde som motorsykkelordonans før han ble overført til flyvåpenet og ble utdannet som flyver i 1917.

Etter å ha blitt demobilisert i 1919 og uten å finne noen stilling hvor han kunne dra nytte av sine erfaringer som flyver, gjorde han som så mange andre demobiliserte flyvere, han kjøpte et fly fra hærens overskuddslagre og forsøkte å livnære seg ved å tilby rundflyvninger og «barnstorming» først i England, senere USA, før han returnerte til Australia i 1921. Også her fortsatte han med rundflyvninger og barnstorming. En tid fløy han en luftpostrute før han begynte å planlegge rekordflyvningen over Stillehavet.

Stillehavsflyvningen i 1928[rediger | rediger kilde]

Southern Cross ved en australsk flybase nær Canberra in 1943.

Sammen med Charles Ulm, som senere skulle bli hans avløserpilot, reiste Kingsford Smith til USA for å lete opp et fly som kunne oppfylle deres krav om en stillehavsmaskin. Den berømte australske polaroppdager og polarflyver, Sir Hubert Wilkins, hadde en Fokker F.VII/3m som de kjøpte og utstyrte. Den fikk navnet Southern Cross. 31. mai 1928 om morgenen lettet Kingsford Smith med sin besetning fra Oakland i California for å gjennomføre den første flyvning over Stillehavet fra USA til Australia. Turen var planlagt i tre etapper, først fra Oakland til Hawaii, en strekning på 3 800 km, tok 27 timer og 25 minutter og forløp uten problemer. De fløy så til Suva, Fiji 4 800 km, det tok 34 timer og 30 minutter. Dette var den mest krevende delen, ettersom de måtte fly gjennom massive tordenbyger nær Ekvator. Så fortsatte turen til Brisbane på 20 timer, hvor de landet den 9. juni etter ca. 11 800 km total utfløyet distanse. Ved ankomsten ble de møtt av 25 000 mennesker. Kingsford Smith, Charles Ulm og de andre to besetningsmedlemmer, to amerikanere som hadde vært hyret på som telegrafist/navigatør og flymaskinist ble hyllet som helter.

Over Tasmanhavet 1928[rediger | rediger kilde]

Etter å ha gjennomført den første non-stop fyvning over Australia fra Point Cook nær Melbourne til Perth, i Vest-Australia i august 1928 etablerte, Kingsford Smith og Charles Ulm i 1929 et flyselskap, Australian National Airways. Selskapet fikk en kort levetid. Det begynte med flyvninger i 1930 og ble oppløst allerede i 1931 etter at to av de fem flyene havarerte.

Med det nye selskapet bestemte de seg for å gjennomføre flyvninger fra Australia til New Zealand over Tasmanhavet. De ønsket å gjøre dette, ikke bare fordi det aldri hadde med hell var blitt gjennomført tidligere, men også i håp om at den australske regjeringen ville tildele det nye selskapet, Australian National Airways, en subsidiert kontrakt på postflyvninger.

Turen over Tasmanhavet var beregnet til 14 timer og for å ankomme Christchurch, den viktigste byen på Sørøya på New Zealand, i morgentimene valgte han å fly om natten. Distansen, 2 600 km var bare litt over halve distansen mellom Hawaii og Fiji. Ved ankomsten i Christchurch hadde 3 000 mennesker møtt frem og skolebarna hadde fått fri for dagen. Evenementet ble også kringkastet med en direkte sending fra landingen.

Returen til Sydney ble foretatt fra Blenheim, en mindre by nord på Sørøya. Forsinkelser på grunn av tåke og dårlig vær førte til at returen til Richmond tok over 23 timer, og etter landing viste det seg at det var bare bensin i gjen for 10 minutters flyvning.

Australian National Airways[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Australian National Airways

Nødlanding[rediger | rediger kilde]

Den 31. mars 1929, underveis fra Sydney til England, måtte Kingsford Smith med Southern Cross foreta en nødlanding i Kimberly i Vest-Australia. Southern Cross ble funnet og Kingsford Smith og hans besetning reddet etter to ukers søk.

Senere flyvninger[rediger | rediger kilde]

 • I 1930, gjennomførte han en ny tur i kappløpet England til Australia, fløy solo og vant.
 • I 1931 kjøpte han en Avro Avian som han gav navnet Southern Cross Minor for å delta i kappløpet Australia til England flight. Han solgte flyet senere og den nye eieren havarerte i Sahara i april 1933.
 • I 1933 fløy han den første kommersielle flyvningen mellom Australia og New Zealand.
 • I 1934 kjøpte han en Lockheed Altair som fikk navnet Lady Southern Cross i den hensikt å delta på nytt i kappløpet Australia – England (MacRobertson Air Race). Han var ikke istand til å starte og i stedet fløy han Lady Southern Cross fra Australia til USA, som en flyvning i østlig retning over Stillehavet.

Siste flukt[rediger | rediger kilde]

Kingsford Smith med co-pilot Tommy Pethybridge fløy Lady Southern Cross fra Allahabad i India til Singapore i et forsøk på å sette ny England – Australia rekord da de forsvant over Andamansjøen tidlig om morgenen 8. november 1935. 18 måneder senere fant burmesiske fiskere deler av understellet med et intakt hjul som hadde blitt vasket i land på en øy i Andamansjøen. Det ble bekreftet at delene stammet fra Lady Southern Cross.

I 2009 kunne et filmteam fra Sydney bekrefte at de var 100 % sikre på at de hadde funnet Lady Southern Cross og Charles Kingsford Smiths siste hvilested i Andamansjøen.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Kingsford Smith ble i 1932 utnevnt til Knight Bachelor og derved adlet for sitt bidrag til luftfarten. Han fikk da rett til å føre tiltaleformen sir foran navnet sitt. Han ble post mortem utnevnt til brigadegeneral i det australske flyvåpen.

The Kingsford Smith Memorial, Brisbane, housing the Southern Cross

.

Kingsford Smith er blitt minnet på andre ulike vis:

 • Sydneys hovedflyplass, Kingsford Smith internasjonale lufthavn, bærer hans navn.
 • Likeledes heter området rundt flyplassen for Kingsford Smith.
 • Et av QANTAS, Airbus A380 er oppkalt til hans ære.
 • Et av hans fly, Southern Cross, er bevart og er stilt ut i en egen, spesielt bygget hangar på Brisbane lufthavn.
 • Flere gater og skoler i australske byer bærer hans navn.
 • Han er blitt avbildet på australske pengesedler.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Encyclopædia Britannica Online, oppført som Charles Edward Kingsford Smith, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Charles-Edward-Kingsford-Smith, besøkt 9. oktober 2017
 2. ^ a b Find a Grave, oppført som Charles Edward Kingsford Smith, Find a Grave 38725898, besøkt 9. oktober 2017
 3. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6k079pf, besøkt 9. oktober 2017

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]