Southern Cross (fly)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
The Southern Cross at a RAAF base near Canberra in 1943.

Southern Cross er navnet på en Fokker F.VIIb/3m tre-motors endekker som ble brukt under den første flyvning over Stillehavet fra USA til Australia, en strekning på ca. 11 000.

Historie[rediger | rediger kilde]

Southern Cross startet sitt liv som The Detroiter, et fly ment for bli brukt under en flyvning over Polhavet fra Alaska til Spitsbergen ledet av Hubert Wilkins under hans arktiske ekspedisjon i 1928. Ekspedisjonen var finansiert av aviser i Detroit, derav flyets navn.

Flyet hadde havarert i Alaska i 1926, og var blitt reparert. men Wilkins var kommet til at den tre-motors Fokker var for stort for ekspedisjonen over Polhavet. Han hadde istedet anskaffet en en-motors Lockheed Vega og hadde brukt Fokker-maskinen til støtte for ekspedisjonen ved å frakte forsyninger fra Fairbanks til Point Barrow. Flukten over Polhavet ble gjennomført i april 1928.

Wiilkins møtte Kingsford Smith og Charles Ulm i San Francisco de kom overens om overdragelse av Fokkeren til Kingsford Smith.

Kingsford Smith gav flyet navnet Southern Cross og rustet det for en flyvning jorden rundt. En flyvning som skulle gjennomføres for å skaffe interesse og midler til den planlagte kryssing av Stillehavet. Etter å ha installert nye motorer og andre nødvendige deler gjorde Kingsford Smith to forsøk på en jorden-rundt flyvning, men den lovede økonomiske støtten fra delstatsregjeringen i New South Wales ble trukket tilbake. Jorden-rundt flyvningene ble oppgitt. Det så en tid ut til at Kingsford Smith ville bli tvunget til å selge flyet da filantropist og sponsor meldte seg. Denne kjøpte flyet og lånte det vederlagsfritt tilbake.

Stillehavsflyvningen[rediger | rediger kilde]

Den 31. mai 1928 startet Charles Kingsford Smith, Charles Ulm, og to amerikanske besetningsmedlemmer (telegrafist/navigatør og flymaskinist) fra Oakland, California. Southern Cross stoppet først for hvilepause og tanking på Hawaii før de satte avsted for Fiji. Denne strekningen tok 34 og en halv time over åpent vann før de kunne lande på Suva, hvor en stor og entusiastisk menneskemengde så det første fly lande på Fiji. Southern Cross landet tilslutt i Brisbane den 9. juni 25 000 ventet for å ønske velkommen. Neste dag gikk turen til Sydney.

Over Tasmanhavet[rediger | rediger kilde]

Med Southern Cross ble Kingsford Smith og Ulm de første som gjennomførte en flyvning over Tasmanhavet- fra Australia til New Zealand og tilbake. (ca. 4 000 km.) Første turen ble gjennomført i september 1928.

Flyet i dag[rediger | rediger kilde]

The Kingsford Smith Memorial, som rommer Southern Cross
Southern Cross i et klimakontrollert rom i Kingsford Smith Memorial, Brisbane

Kort tid før sin død i 1935 donerte Kingsford Smith Southern Cross til den australske regjering for at det skulle bli bevart i et museum. Det hadde en kort tid i 1946 blitt bragt ut av sin pensjonisttilværelse for filmen om Kingsford Smith. Southern Cross er nå bevart i en spesialbygget klimakontrollert hangar ved Brisbane lufthavn i Queensland.

På 1980-tallet ble det bygget en fullskale replika av Southern Cross i Sør-Australia.