Charles Ulm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Charles Ulm
FødtCharles Thomas Philippe Ulm
18. okt. 1898Rediger på Wikidata
Melbourne (Australia)
Død3. des. 1934Rediger på Wikidata (36 år)
Stillehavet
BeskjeftigelseFlyger Rediger på Wikidata
Utdannet vedMosman
NasjonalitetAustralia
UtmerkelserBritish War Medal
Victory Medal
1914–15 Star
Air Force Cross

Charles Thomas Philippe Ulm (født 18. oktober 1898, død 3. desember 1934) var en australsk luftfartspioner.

Ulm sluttet seg til Australian Flying Corps i september 1914, da var han 16 år gammel. Han kom inn fordi ha la på et par ekstra år på alderen. Han deltok og ble såret ved Gallipoli i 1915 og på Vestfronten i 1918.

Charles Ulm var gift to ganger. Første ekteskap fra 1919 til 1927. Deretter giftet han seg på nytt.

Samarbeidet med Charles Kingsford Smith[rediger | rediger kilde]

Ulm er best kjent for sitt samarbeide med Charles Kingsford Smith. Han var Kingsford Smiths avløserpilot på mange av hans berømte flyvninger, kanskje mest kjent for flyvningen over Stillehavet i 1928, fra USA til Australia. Ulm var den av de to med best forretningssans og fikk skaffet økonomisk støtte til flyvningene. Ulm var også med som forretningspartner da Kingsford Smith startet Australian National Airways. Et flyselskap som fikk en meget kort levetid på begynnelsen av 1930-tallet.

Senere flyvninger og forsvinningen[rediger | rediger kilde]

Etter det mislykkede forsøket med Australian National Airways, kjøpte Ulm et av selskapets fly, en Avro X for seg selv og gav det navnet Faith in Australia. Med dette flyet deltok Ulm og satte ny rekord i kappløpet England – Australia i 1933. Turen ble gjennomført på 6 dager, 17 timer og 56 minutter som var ny rekord.

Han gjennomførte senere flere flyvninger over Tasmanhavet mellom Australia og New Zealand.

Ulm forsvant i desember 1934 sammen med sin co-pilot og navigatør/telegrafist, under en flyvning fra Oakland, California til Hawaii i en Airspeed Envoy. Det ble antatt at uventet sterk medvind og dårlig vær bidro til at de fløy forbi Hawaii i mørket og ut i Stillehavet til de gikk tom for bensin.

Til tross for et intensivt søk av fly og 23 marinefartøyer ble det ikke funnet spor etter hverken fly eller besetning. Ulm hadde valgt ikke å ta med redningsflåte for å spare vekt, da han var av den oppfatning at flyet ville holde seg flytende i minst to døgn hvis de skulle bli tvunget ned på havet.

Flyet var blitt modifisert for å møte Ulms krav og Airspeeds tekniske leder, Nevil Shute Norway, antok senere i sin selvbiografi at utformingen av kabinen hadde bidratt til navigasjonsproblemer, da den uerfarne navigatøren var plassert et stykke bak piloten.

Etterminne[rediger | rediger kilde]

I 1978 ble Ulm minnet ved at det australske postvesenet gav ut et frimerke hvor Ulm var avbildet sammen med Southern Cross.

Qantas har nylig annonsert at de vil navnsette et av sine Airbus A380 etter Charles Ulm.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]