Gullbasser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Cetoniidae)
Hopp til navigering Hopp til søk


Gullbasser
Hårgullbasse Cetonia aurata på blomst. Utsparing i dekkvingene til flyvevingene Foto: Magne Flåten
Hårgullbasse Cetonia aurata på blomst.
Utsparing i dekkvingene til flyvevingene
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cetoniinae
Leach, 1815
Norsk(e) navn: gullbasser
Hører til: skarabider,
biller,
insekter
Antall arter: 4 000, 3 i Norge
Habitat: Hule trær, voksne på blomster
Utbredelse: Hele verden
Arter:
Gullbasser kan ofte ses på blomsterskjermer

Gullbasser (Cetoniinae eller Cetoniidae) er store, oftest praktfullt fargerike, metallglinsende biller. I Norge finnes 3 arter, de fleste i denne gruppen er fra varmere land.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore til svært store (5-120 millimeter) biller, gruppen omfatter noen av verdens største biller i den afrikanske slekten Goliathus. Kroppen er litt flattrykt og kantete, hos mange blank og metallisk, sjelden påfallende hårete. Hodet er mer eller mindre skovlformet, kan ha et horn i midten, antennene ganske korte og bladformede. Beina er middels kraftige, føttene (tarsene) ofte nokså lange. Flygevingene er temmelig store, gjerne mørkt fargede. Larvene er C-formede, tykke, bleke og tynnhudete, med tre par korte bein i forenden og en stor hodekapsel.

Levevis[rediger | rediger kilde]

En del gullbasser, deriblant de norske artene, kan fly med lukkede dekkvinger i stedet for å måtte ha dem sperret opp og ut til sidene. Det kommer av at dekkvingenes kant på siden har en utskjæring som gir plass for vingebevegelsene, som bildet oppe til høyre viser. Larvene utvikler seg gjerne i muld eller annet råtnende plantemateriale.

Habitat[rediger | rediger kilde]

De voksne av mange arter besøker ofte blomster i godt vær men holder seg skjult når det er overskyet.

Larver av gullbasse

Larvene lever ofte av vedmuld inne i hule trær, men noen holder til for eksempel i maurtuer.

Gullbasser i Norge[rediger | rediger kilde]

Det finnes bare tre arter av gullbasser i Norge. De er nokså forskjellige og enkle å holde fra hverandre. Tre tre artene er:

  • Hårgullbasse Cetonia aurata (Linnaeus, 1758). Hårgullbassen er sterk metallisk grunn til bronsefarget med gråhvite små skrukke-aktige tegninger på dekkvingene.
  • Maurgullbasse Protaetia metallica (Fabricius, 1775). Maurgullbassen er sterkt metallisk grønn til gulgrønn, men uten hårgullbassens gråhvite tegninger.
  • Liocola lugubris (Herbst, 1786). Denne arten mangler gullbassenes sterke mtelliske farge, men har de gråhvite tegningene man finner hos hårgullbasse.

På Baltikum finnes det to arter til som er relativt nært beslektet med de norske artene, og som teoretisk sett kan komme til å dukke opp i Norge- Disse er Oxythyrea funesta og Tropinota hirta.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Cetoniinae, Valginae og Trichiinae blir gjerne ført sammen i familien Cetoniidae. Den systematiske inndelingen innen gruppen Scarabaeoidea varierer sterkt mellom ulike publikasjoner. I artikkelen om Scarabaeidae har vi valgt å regne Cetoniinae som én underfamilie av Scarabaeidae, og Trichiinae og Valginae som egne underfamilier. Et annet alternativ som er fulgt under er å regne Cetoniinae som en underfamilie, og Trichiinae (som Trichiini) og Valginae (som Valgini) som undergrupper av denne.

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]