Cetoniini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cetoniini
Hårgullbasse Cetonia aurata på blomst.
Utsparing i dekkvingene til flyvevingene
Nomenklatur
Cetoniini
Leach, 1815
Populærnavn
gullbasser
Hører til
gullbasser, skarabider,
biller,
insekter
Økologi
Antall arter: vel 1000, 39 i Europa, 3 i Norge
Habitat: Hule trær, voksne på blomster
Utbredelse: Hele verden
Inndelt i
  • se systematisk inndeling

Gullbasser (Cetoniini) er middelsstore, oftest praktfullt fargerike, metallglinsende biller. I Norge finnes 3 arter, de fleste i denne gruppen er fra varmere land.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Stort sett middelsstore (5-20 millimeter) biller. Kroppsformen er litt smal, parallellsidig, oversiden noe flat. Hodet er uten påfallende horn, og clypeus er ikke sterkt forlenget. De fleste artene har metalliske farger, men ikke alle. Beina er korte og kraftige. Hele billen er sterkt sklerotisert (hard).

Levevis[rediger | rediger kilde]

En del gullbasser, deriblant de norske artene, kan fly med lukkede dekkvinger i stedet for å måtte ha dem sperret opp og ut til sidene. Det kommer av at dekkvingenes kant på siden har en utskjæring som gir plass for vingebevegelsene, som bildet oppe til høyre viser.

Habitat[rediger | rediger kilde]

De voksne av mange arter besøker ofte blomster i godt vær, men holder seg skjult når det er overskyet - dette gjelder for de nordlige artene, men neppe for arter som lever i ørkenstrøk. De eter pollen. Larvene lever ofte av vedmuld inne i hule trær, men noen holder til for eksempel i maurtuer. Larvene er store og hvitaktige med gulbrunt hode og sterke kjever, små men velutviklede ben og sparsomt behåret.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Larver av gullbasse
Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]