Hårgullbasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hårgullbasse
Hårgullbasse
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cetonia aurata
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: hårgullbasse[1]
(gulltordivel)
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Skarabider
Underfamilie: Gullbasser[2]
Habitat: skog og skogkanter
Utbredelse: den palearktiske sone

Hårgullbasse (Cetonia aurata) er en bille som hører til familien skarabider (Scarabaeidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea). Denne metallisk fargede billen er vanlig over det meste av Norge.[1] Et særtrekk er at den kan fly uten å åpne dekkvingene.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (14-20 millimeter), glinsende metallisk bille. Kroppen er nokså jevnbred og litt flat. Fargen er grønnlig til gyllent metallglinsende. Den kan forveksles med Maurgullbasse Protaetia metallica, men er mindre og friskere i fargen enn denne, og med Praktgullbasse, som den har en annen kroppsform enn. Hodet er flatt og firkantet, litt innbuktet foran. Antennene er ganske korte og mørke. Pronotum er nesten halvsirkelformet sett ovenfra, scutellum er ganske stor og avrundet trekantet. Dekkvingene er litt flate, med to vage lengderibber. På sidene foran er den en innbuktning som gjør at billen kan folde ut flyvingene og fly uten å åpne dekkvingene. Det bakerste bakkroppsleddet blir ikke dekket av dekkvingene, en nesten loddrett ryggplate synes bak dem. Beina er temmelig korte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Puppe

Larvene lever i mulden som samler seg inne i hule trær, eller også i jorden. De voksne billene er dagaktive og finnes gjerne på blomstene av skjermplanter og andre åpne blomster. De sitter mest i ro, men flyr også godt.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt over hele Europa og finnes også i det nordlige Asia. I Norge er den vanlig over det meste av landet bortsett fra på fjellet.

Systematisk plassering[rediger | rediger kilde]

Arten kan fly uten å åpne dekkvingene
Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 6. november 2020. Besøkt 6. november 2020. 
  2. ^ «Artsdatabankens navneopplysninger med artstre». Artsdatabanken. 6. november 2020. Besøkt 6. november 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]