Hopp til innhold

Goliathini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Goliathini
Goliathus goliatus, hann, en av verdens største biller
Nomenklatur
Goliathini
Latreille, 1829
Hører til
Cetoniinae, skarabider,
biller,
insekter
Økologi
Antall arter: ca. 400
Utbredelse: mest i Afrika
Inndelt i
  • Se systematisk inndeling

Goliathini er store, oftest praktfullt fargerike, metallglinsende biller som hører til gruppen skarabider (Scarabaeoidea). Gruppen omfatter noen av verdens tyngste biller i slekten goliatbiller (Goliathus), og også mange fargerike og spektakulære arter.

Middelsstore til meget store (opptil 12 centimeter lange, men det er også en del arter som er under 1 centimeter), brede, litt flate biller. Kroppen er nokså hårløs, i alle fall på oversiden. Hodet er flatt og hos hannene er det gjerne et mer eller mindre gaffelformet utskudd i pannen. På farge er de ofte metallisk fargede, med hvite eller gule tegninger, men kan også være gul- eller brunaktige. Pronotum er bredere enn langt, tilsmalnet forover. Dekkvingene er noe avflatede. Beina er lange og kraftige, med store klør. Leggene (tibiae) er tykke, ofte med skarpe pigger. Hos de fleste slektene er det markert forskjell på hunner og hanner, hannene er slankere med lengre bein og horn eller utskudd på hodet, forbeina ofte piggete. Larvene er av typisk skarabide-type, C-formede, hvite og nokså tynnhudete, med tre beinpar rett bak den kraftige hodekapselen. De utmerker seg ved sin betydelige størrelse.

Larvene lever gjerne i råtnende ved eller annet dødt, organisk materiale. I alle fall noen av artene utvikler seg ganske fort, til dette trenger de en proteinrik diett som gjerne omfatter rester av andre insekter.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

De fleste av slektene i gruppen lever i tropiske områder av Afrika, men det finnes også noen artsrike slekter i Sørøst-Asia. I Amerika finnes det noen få arter i slektene Ischnoscelis og Neoscelis.

Systematisk inndeling

[rediger | rediger kilde]
Eudicella gralli, hann og hunn
Hannene har ofte horn og piggete bein, her Mecynorhina ugandensis
Treliste

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata