Hopp til innhold

Catharina Chen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Catharina Chen
Chen i 2013.
Født8. juni 1985Rediger på Wikidata (39 år)
Oslo
BeskjeftigelseMusiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserKarolineprisen (2003)
Musikalsk karriere
SjangerKlassisk musikk
InstrumentFiolin
Nettstedwww.catharinachen.net

Catharina Chen (født 8. juni 1985 i Oslo) er en norsk fiolinist. Hun regnes som en av de mest lovende unge, norske utøvere innen klassisk musikk.[1] Hun har vært solist med alle de store norske orkestrene, samt orkestre i både Kina og USA. Hun er, som en av tidenes yngste, 1. konsertmester ved Den Norske Opera & Ballett.[2]

Utdannelse

[rediger | rediger kilde]

Chen begynte å spille da hun var fem år, og har fra hun var åtte vært solist med alle de store orkestrene i Norge. Hun har utdanning fra Foss videregående skole i Oslo, på Barratt Due musikkinstitutt i årene 1993 til 2003[3] og student ved Høyskoleavdelingen fra 1993 til 2003.

Det var hennes far, Zu Ting Chen,[4] som introduserte henne hos Barratt Due. Hun var da sju og et halv år og spilte Vivaldis fiolinkonsert i G-dur for Stephan Barratt Due. Det ble besluttet at hun skulle studere under Alf Richard Kraggerud, en av Nordens mest anerkjente fiolinpedagoger og talentutviklere.[5] Hun hadde barneårene på Barratt Due, fra hun var åtte til hun var 19 år, og betraktet skolen som sitt «andre hjem». Hun besøkte blant annet Kina, Malaysia/Singapore, Østerrike og Sør-Afrika.[3] Fra hun var 13 til 19 år hadde hun Stephan Barratt Due selv som lærer.

Senere studerte hun med professor Eduard Schmieder ved Temple University i Philadelphia i USA hvor hun fullførte sitt kunstnerdiplom og mastergrad (ferdig våren 2009).[6] Hun har også arbeidet med professor Miriam Fried, Mauricio Fuks, Detlef Hahn, Camilla Wicks, Arve Tellefsen, Michael Tree, Martin Chalifour, Andrew Manze og Emerson-kvartetten.

Siden hun var 8 har hun vært solist med alle de store orkestrene i Norge: Oslo-Filharmonien, Kringkastingsorkestret, Bergen filharmoniske orkester, Trondheim Symfoniorkester, Tromsø symfoniorkester og Oslo Camerata. Hun har blitt velkjent i Norge gjennom flere TV- og radioprogram og er den yngste musikeren i Norge til å motta Oslo bys kunstnerpris (2004).[3]

Våren 2007 turnerte hun i Kina med et Grieg-program i Shanghai, Hangzhou, Qingdao internasjonale musikkfestival, og som solist med Qingdao symfoniorkester. Høsten 2007 turnerte hun i Norge i Oslo, Stavanger, Stord og Bergen med Kinas nasjonale kinesiske orkester.

Med Rikskonsertene har hun turnert med Trekkolinokonserten i tett musikalsk samspill med Frode Haltli (trekkspill) som har gitt et yngre publikum en enestående mulighet for å møte Chen både musikalsk og i samtale.[7] Også for Rikskonsertene og for opplegget Den kulturelle skolesekken i regi av Oslo kommune har hun turnert skolene med pianisten Joachim Knoph med et sammensatt program med musikk fra blant annet Edvard Grieg, Geirr Tveitt, Øistein Sommerfeldt og Pablo de Sarasate. Det ble presentert som «Gamle komposisjoner presentert av en ung stjerne».[8]

Chen har hatt gjesteopptredener på flere kjente festivaler i Norge; Oslo Kammermusikkfestival, Festspillene i Bergen, Hardingtonar, Risør Kammermusikk Festival og vært solist i internasjonale og anerkjente konserthus som Carnegie Hall i New York, Walt Disney Hall i Los Angeles, Kimmel Center i Philadelphia, Mozarteum i Salzburg, Shanghai Oriental Art Center og Concertgebouw i Amsterdam.

Hun er også en allsidig kammermusiker og har spilt med blant annet Det Norske Kammerorkesteret, Oslo Camerata og i Palpiti Chamber Orchestra. Hun urfremførte i 2010 en dobbel fiolinkonsert The Moon sammen med sin søster, Sara Chen, under Expo Shanghai. Stykket var skrevet av Martin Romberg. Hun ledet sitt første prosjekt som kunstnerisk leder og konsertmester i Oslo Camerata med Julian Rachlin som solist i februar 2014.

Catharina Chen ble i 2012 ansatt som en av tidenes yngste 1. konsertmestre i Den Norske Opera & Ballett i delt stilling sammen med Camilla Kjøll og Øyvind Bjorå. For første gang i historien har det blitt ansatt to kvinnelige konsertmestre i Operaen.[9]

Æresbevisninger

[rediger | rediger kilde]

Catharina Chen har fått en rekke høytragende priser, blant annet Oslo kommunes kulturpris som yngste norske musiker. Chen ble utnevnt til Intro-Klassisk med Rikskonsertene (2-årig lanseringsprogram) fra 2009 til 2011 og «New Master on Tour» i Nederland fra 2010 til 2012.[10] Hun var førsteprisvinner og grand-prisvinner (for hele konkurransen) i den tredje internasjonale Gnessin-fiolinkonkurransen i Moskva, og tok andre premie i den internasjonale fiolinkonkurransen i București i Romania (2007).

Instrumenter

[rediger | rediger kilde]

Catharina Chen spiller på en fiolin laget av Jean Baptiste Vuilaumme (bygget i Frankrike i 1859) og en Antoni Stradivari «Emiliani, Da Russo» (Cremona, 1723), utlånt av Leif Høegh Stiftelsen.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Stjernemusiker Catharina Chen». Arkivert fra originalen 8. april 2014. Besøkt 7. april 2014. 
  2. ^ Operaorkesterets informasjon om Chen
  3. ^ a b c Catharina Chen, Barrattdue
  4. ^ Ting Zu Chen Arkivert 8. april 2014 hos Wayback Machine., Nesodden kulturskole
  5. ^ Alf Richard Kraggerud, Barrattdue
  6. ^ Catharina Chen, Den norske opera & ballett
  7. ^ «Catharina Chen Duo (Trekkolinokonserten)»
  8. ^ «Stjernemusiker Catharina Chen – Rikskonsertene». Arkivert fra originalen 8. april 2014. Besøkt 7. april 2014. 
  9. ^ Aarnes, Helle (21. mars 2014): «De nye konsertmestrene», Aftenposten A-magsinet
  10. ^ New Masters on Tour Arkivert 13. april 2014 hos Wayback Machine., The International Holland Music Sessions

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]