Cantharis livida

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cantharis livida
Cantharis livida Foto: © Entomart.ins
Cantharis livida
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cantharis livida
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: -
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Bløtvinger
Slekt: Cantharis
Habitat: enger og skogskanter
Utbredelse: Europa, Asia, Nord-Afrika
finnes i Norge
Underarter:
  • (kanskje mangelfull)
  • C. l. scapularis
  • C. l. rufipes
Cantharis livida var. rufipes

Cantharis livida er en av billene i delgruppen (underfamilien) storbløtvinger i familiegruppen bløtvinger. Fargevariabel, noe som har medført at det er beskrevet flere underarter.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Cantharis livida finnes i Europa, østover i Asia, vanlig i Norge

Utseende[rediger | rediger kilde]

Cantharis livida er 10-13,5 mm lang. Hodet er lyst rødgult foran. Pannen har en forhøyning mellom antennefestene. Palpenes (munnføtter) endeledd er økseformet og ikke smalt, ovalt. Antennenes tredje ledd vanligvis lengre enn det andre leddet. Brystskjoldet (pronotum) er helt rødgult, uten mørk midtflekk, overflaten er nær helt glatt uten punktur. Brystskjoldet har bare en svak innbuktning i bakkanten og har en overflaten som ikke er grovt rynket eller punktert. Brystskjoldets bakhjørner er avrundet avsatt, ikke utstående. Beina er ganske lyse. Lårene er sjeldent mørke. Leggene på bakbeina er vanligvis krummet inn mot kroppen. Den ene kloen på alle beina har en liten, men tydelig rottann. Dekkvingene skjuler hele bakkroppen og har en gul eller rødbrun grunnfarge. Hos underarten rufipes er dekkvingene svart eller brunsvart grunnfarge. Hos underarten C. l. scapularis er dekkvingene mørke med en rødlig langsgående flekk ved scutellum. Kan ligne enkelte lyse eksemplar av Cantharis rufa og Cantharis quadripunctata.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Cantharis livida finnes på blomster, trær og busker, i juni og juli. Larvene lever som predatore (rovdyr).

Cantharis livida tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hansen, Victor.; Larsson, Sv. G. 1973 (2. utgave). Biller X. Blødvinger, klannere m. m.: (Malacodermata, Fossipedes, Marcrodactylia og Brachymera) Danmarks Fauna 44. (344 sider) Side 30-31. ISBN 8712166936
  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]