Bybane i Grenland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Planene om bybane i Grenland ble først reist på tidlig 1990-tall for å avlaste veinettet i distriktet. Planen tok utgangspunkt i Bratsbergbanens strekning mellom Skien og Porsgrunn og en strekning videre til Brevik som delvis ville følge Brevikbanen, men også omfatte Heistad. Det var også snakk om å gi den en regional dimensjon ved å benytte Bratsbergbanens spor videre til Notodden og . Planen fikk mye omtale og støtte lokalt, men prosjektet ble lagt på is etter at daværende samferdselsminister Kjell Opseth sa nei.

Gjenoppstart[rediger | rediger kilde]

Etter at Bybanen i Bergen kom nærmere realisering og bybanen på Nord-Jæren ble sterkt utredet, ble også bybaneprosjektet i Grenland trukket frem igjen.[1] En rapport bestilt av Telemark fylkeskommune i 2006 ga fire alternativer[2]:

  • Økt satsing på den eksisterende jernbanelinjen mellom Skien og Brevik.
  • Et alternativ med utgangspunkt i den eksisterende jernbanelinjen, men med sløyfe gjennom Skien sentrum og en sløyfe via Herøya til Brevik.
  • Trikk gjennom sentrum i både Skien og Porsgrunn, med forlengelse til Herøya, Brevik og Skjelsvik og med mulighet for forlengelse til Bø og Notodden.
  • Trikk fra Gulset til Skien, Porsgrunn, Herøya, Heistad og Brevik.

I 2007 vedtok kommunestyrene i Skien og Porsgrunn, samt fylkestinget, å bestille et forprosjekt for å utrede en bybane i distriktet. Dette ble levert 29. mai 2008, og gikk inn for en modell der en benytter eksisterende infrastruktur, med den nedlagte strekningen fra Skien gamle stasjon til Eikonrød stasjon på Bratsbergbanen/Vestfoldbanen, denne strekningen til Porsgrunn stasjon og en nedlagt industrilinje fra Porsgrunn til Herøya. Rapporten tar ikke for seg mulige forlengelser, med unntak av til Landmannstorget i Skien sentrum.[3][4]

Denne rapporten er besluttet tatt videre i Porsgrunn sitt formannskaps møte 30. september 2008. Beslutningen ble senere stadfestet i bystyret sitt møte 16. oktober samme år.[5][6]

Potensial[rediger | rediger kilde]

Tettstedet Porsgrunn/Skien hadde pr. 1. januar 2007 kun 85 812 innbyggere fordelt i kommunene Skien, Porsgrunn og Bamble. Dette kan være en av grunnene til at forprosjektet ikke anbefalte å bygge ny infrastruktur, men heller benytte jernbanelinjene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]