Bybanen på Nord-Jæren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bybanen på Nord-Jæren
Basisdata
TransporttypeBybane
StedNordre Jæren
ÅpnetIkke realisert
Nedlagt2012 (aldri realisert)
Drift
EierRogaland fylkeskommune, Stavanger-, Sandnes- og Sola kommune
Sporlengdeca. 25 km.
Antall linjerStavanger-Sandnes-Sola-Bryne
Antall passasjerervarierer ved valg av løsning

Bybanen på Nord-Jæren var en regional plan om å bygge en bybaneNord-Jæren. Målet var å bygge en ansvarlig infrastruktur for fremtiden som en del av byutviklingen. Nord-Jæren er Norges mest voksende region, SSBs prognoser tilsier en befolkningsøkning på 100 000 mennesker i 2040.

Bybanekonseptet ble i 2010 vedtatt i Rogaland fylkesting. I Rogaland fylke og i regionen var det politisk flertall og enighet om at prosjektet skulle gjennomføres. Første byggetrinn (grunnstrukturen) omfattet Stavanger–Sandnes–Sola. Hvor holdeplasser skulle ligge og traséen mellom disse skulle gå ville bli avklart i kommunedelplaner som var under utarbeidelse. Finansiering av bybanen var ikke avklart, men bompenger og statlige midler måtte legges til grunn. Grunnstrukturen hadde en kostnadsramme på ca. 6,2 milliarder kroner.

Mange politikere ville kun bygge en bussvei.[1]

I fylkestingsvedtak av 11. desember 2012 ble bybanekonseptet nedstemt til fordel for buss som det fremtidige kollektivtransportsystemet på Nord-Jæren. I rådmannsgruppegruppemøte 12. desember 2012 ble det som følge av fylkestingsvedtaket besluttet å avvikle bybaneprosjektet. Politisk styringsgruppe godkjente avviklingsplanene i januar 2013.[2]

Planer[rediger | rediger kilde]

I de regionale planene lå det per 2011 to byggetrinn:

  • Trinn 1 Stavanger til Sandnes sentrum
  • Trinn 2 Fra Stavanger og Sandnes sentrum innom Forus til Sola flyplass

Pr. definisjon har en bybane egen trasé, mens en trikk deler traseen med annet trafikk (som f.eks. biler), men man bruker samme infrastruktur på begge deler. Bybanen Stavanger–Sandnes–Sola skulle gå i egen trasé.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ap-strid trappet opp enda et hakk». Arkivert fra originalen 28. oktober 2012. Besøkt 28. oktober 2012. 
  2. ^ Bybanekontoret legges ned Arkivert 23. september 2015 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]