Bury St. Edmunds

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Bury St Edmunds)
Hopp til: navigasjon, søk
Bury St. Edmunds
Bury St. Edmunds
Guildhall i Bury St. Edmunds
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: St. Edmundsbury
Admin. grevskap: Suffolk
Seremon. grevskap: Suffolk
Status By (town)
Befolkning 35 015 (2001)

Bury St. Edmunds er en by i Suffolk, England. Den er administrasjonssenter for distriktet St. Edmundsbury.

Byen er mest kjent for ruinene av St. Edmunds Abbey. Den har sitt noe uvanlig navn etter Edmund martyren, som i 870 falt i slaget ved Hoxne og ble gravlagt (buried) i abbediet. Byen vokste opp rundt abbediet, som ble et pilegrimsmål; Edmund var ikke bare en helgen, men også den siste angelsaksiske kongen av East Anglia.

I 1214 samlet de engelske baronene seg i Bury St. Edmunds, hvor de i kirken sverget på at de ville presse kong Johan til å skrive under et frihetscharter, senere kjent som Magna Carta.

I det 14. århundre oppsto en stor tekstilindustri i byen. Abbediet ble for det meste ødelagt under oppløsningen av klostrene i det 16. århundre, men byen var da stor nok til å klare seg uten tilstrømningen av pilegrimer. Ved den industrielle revolusjon var byen for avsidesliggende til å nyte godt av den raske utviklingen, og den opplevde derfor en tilbakegang. Den er som følge av dette i dag fortsatt en gammeldags markedsby.

Ved siden av abbediet ligger Bury St. Edmunds-katedralen, som ble reist så sent som i 1913. Den ble utvidet i 1960-årene, og et nytt tårn i nygotisk stil sto ferdig i 2005.

I abbediets hage ble det i slutten av 1990-årene installert en internettbenk, hvor hvem som helst kan plugge inn en bærbar datamaskin og koble seg opp til internett. Dette var verdens første parkbenk med internettilknytning; senere har flere kommet til på andre steder. I den første uken oppdaget to tenåringer at det var mulig å ringe gratis fra den, et problem de kontaktet Bill Gates om. En annen premiere i byen var Storbritannias første veiskilt med indre belysning. Ettersom det ikke følger standarden, måtte det gis spesialtillatelse til å sette det opp.

Byens Theatre Royal er sentralt i kulturlivet. Det er også en stor kulturfestival i mai hvert år. En av pubene som hevder å være Storbritannia minste, The Nutshell («Nøtteskallet») ligger i byen. Om den virkelig er den minste avhenger av hvordan man måler.

Green King Brewery er kjent for sitt India Pale Ale og sitt sterke Abbot Ale.


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Bury St Edmunds – bilder, video eller lyd