Brit Solli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Brit Solli
Født23. september 1959 (63 år)
Beskjeftigelse Antropolog, arkeolog, professorRediger på Wikidata
EmbeteSamlingsansvarlig
Nasjonalitet Norsk
ArbeidsstedKulturhistorisk museum

Brit Solli (født 23. september 1959) er en norsk arkeolog, oppvokst i Molde.

Siden september 2005 har Solli vært professor i middelalderarkeologi og samlingsansvarlig for den middelalderarkeologiske samlingen ved Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo. I perioden august 2012 til juli 2015 har Solli permisjon fra sin stilling ved UiO for å være vitenskapelig leder for Senter for grunnforskning (Centre for Advanced Study, CAS) ved Det Norske Videnskaps-Akademi.

Utdannelse og karriere[rediger | rediger kilde]

Solli avla magistergraden i nordisk arkeologi ved Universitetet i Oslo i 1988. Hun var ansatt som førstekonsulent og senere rådgiver hos Riksantikvaren 1988 -1989. I perioden 1990 -1993 var Solli universitetsstipendiat ved Universitetets Oldsaksamling, UiO.

Solli disputerte i 1994 for dr.art. graden med avhandlingen Narratives of Veøy. An Investigation into the Poetics and Scientifics of Archaeology. Avhandlingen omhandler grunnlagsteoretiske problemer i arkeologi eksemplifisert ved en studie omkring det middelalderske kjøpstedet på Veøya i Romsdal. Drøfting av problemstillinger omkring arkeologiens poetikk og kildekritikk, samt inkommensurabiliteten mellom de folkloristiske fortellinger og de arkeologiske fortellinger utgått fra Veøy står sentralt i avhandlingen.

Fra januar 1994 – april 1996 var Solli ansatt hos Riksantikvaren, fra mai 1995 som Riksantikvarens FoU-rådgiver. Fra april – oktober 1996 var Solli førsteamanuensis ved Vitenskapsmuseet, NTNU. I perioden november 1996 – august 2005 var hun førsteamanuensis/professor ved Institutt for arkeologi ved Universitetet i Tromsø. Hun har hatt professorkompetanse siden 2002.

Solli ledet i perioden 1999 – 2002 utgravninger av et langhus fra middelalderen på Borg i Lofoten. Utgravningene viste at tradisjonen med å bygge langhus med en bærende konstruksjon av jordgravde stolper også eksisterte langt utover i middelalderen. Solli gjenopptok undersøkelser på Veøya i 2006 der det ble gravd frem rester etter et kaianlegg i Nordvågen datert til høymiddelalderen. I 2011 ble det foretatt geofysiske undersøkelser på Veøya. Solli har siden 2009 samarbeidet med arkeologer i Oppland fylkeskommune og Vitenskapsmuseet ved NTNU om sikringen av – og forskning omkring - gjenstander knyttet til forhistorisk reinsjakt som, på grunn av klimaendringene, smelter frem fra snøfonner i høyfjellet.

Sollis vitenskapelige publikasjoner omhandler et bredt tematisk spekter: Arkeologiens idéhistorie, kulturteori, kulturminnevern, religionsarkeologi, overgangen fra hedendom til kristendom i Norge, tidlige urbaniseringsprosesser, utveksling og handel, kulturarv og klimaendringer.

Verv og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Solli har vært medlem av følgende tidsskriftredaksjoner:

  • Viking (hovedredaktør 2010 - 2011).

Editorial Board :

  • Journal of the North Atlantic (2006 – 2011)
  • Current Swedish Archaeology (fra 2011)

Hun har også vært gjesteforsker ved University of CaliforniaBerkeley og University of New South Wales - Sydney.

Solli mottok i 1992 Stiftelsen Romsdal Fellesbanks kulturpris for arbeidet med – og formidlingen av – de arkeologiske undersøkelsene på Veøya.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]