Borg (Vestvågøy)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Borg i Lofoten»)
Høvdinghuset på Borg i Lofoten.
Høvdinghuset i sine omgivelser.

Borg var et høvdingsete i Vestvågøy kommune på nordsiden av Vestvågøya i Lofoten i Nordland fra folkevandringstiden til vikingtiden.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ved en felles-skandinavisk, arkeologisk undersøkelse mellom 1986 og 1989, ble det avdekket et 67 meter langt langhus fra 500-tallet på Borg. Dette hadde blitt ombygget og forlenget i begynnelsen av vikingtiden, og var inntil 83 meter langt. Det er foreløpig den lengste bygningen som er kjent fra denne perioden, både i Skandinavia og resten av Europa. Huset har vært av tre, men på utsiden var det en ekstra, 1,5 meter bred, vegg av torv. Huset har tjent både som bolig, fjøs og gildehall, og var delt i fem rom, der fjøset og gildehallen lå i de to største. I fjøset har det vært plass til 50 kyr. Nede ved sjøen er det påvist tufter etter flere store naust, det største 26 meter langt.[1]

Huset ser ut til å være bygget etter sør-skandinavisk skikk, noe som tyder på at høvdingene på Borg hadde kontakter langt sør allerede i folkevandringstiden. Sannsynligvis har de drevet med både handel og skapt politiske allianser med ledende slekter lenger sør.[2]

Det er også funnet mange spesielle gjenstander av høy kvalitet, blant annet gullgubber og importert keramikk.

I dag[rediger | rediger kilde]

Rekonstruksjonen av huset og miljøet rundt det utgjør et eget museum; Lofotr Vikingmuseum, der en viser spesielt hverdagslivet slik en tror det utspant seg i vikingtiden. Landskapet rundt antas å være forholdsvis uendret fra den tid, og holdes delvis vedlike ved hjelp av beitedyr av samme slag som da.

Borge kirke fra Lofotr Vikingmuseum

Borge kirke ligger på Borg, det samme gjør Bøstad skole, Borgtun kro, Spar Borg og Borg barnehage. IL Blest er idrettslaget på Borg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Skurtveit, Nina (7. oktober 2009): «Vikingmuseet på Borg», NRK
  2. ^ Fredriksen, Per Ditlef: «Hallen – rommet for dei rike og mektige», Norgeshistorie.no

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]