Brendan Comiskey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brendan Comiskey
Født13. aug. 1935Rediger på Wikidata (88 år)
Clontibret
BeskjeftigelseKatolsk prest (1961–), katolsk biskop (1980–) Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetIrland
Bispedømmet Ferns i Ireland
St Aidan's Cathedral i Enniscorthy i Co. Wexford.

Brendan Oliver Comiskey SS.CC. (født 13. august 1935 i Tasson i Clontibret i County Monaghan i Irland) er en irsk katolsk geistlig. Fra 1984 til 2002 var han katolsk biskop av Ferns i det sørøstlige Irland.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Picpuspater[rediger | rediger kilde]

Brendan Comiskey inntrådte i picpusordenen og ble presteviet den 25. juni 1961. I 1966 tok haan lisensiatsgrad i teologi ved Lateranuniversitetet i Roma. I 1979 tok han en Master of Science i organisasjonsatferd ved Trinity College i Dublin.

Etter flere mindre oppdrag mellom Irland og USA, ble han provinsial i Irland og Storbritannia. Han var også generalsekretær for Conference of Irish Major Superiors.

Hjelpebiskop i Dublin[rediger | rediger kilde]

Den 3. desember 1979 ble han utnevnt til hjelpebiskop i erkebispedømmet Dublin og til titulærbiskop av Thibilis. Han ble bispeviet den 20. januar 1980 av erkebiskopen av Dublin Dermot J. Ryan; medkonsekrerende var den apostoliske nuntius i Irland, erkebiskop Gaetano Alibrandi, og Joseph A. Carroll, hjelpebiskop i Dublin.

Biskop av Ferns[rediger | rediger kilde]

I 1984 ble han promovert til biskop av Ferns. Han etterfulgte der den helt ineffektive biskop Donal Herlihy, en tidligere lærer ved 'Pontifical Irish College i Roma, som hadde rapportert at han hadde hatt alkoholproblemer de siste årene som biskop og at han hadde mistet styringen med bispedømmet.

I 1995 forlangte han at kirken måtte oppheve sølibatet, og ble derpå innbudt til samtaler i Vatikanet. Det førte til et tre måneders studieopphold i USA.

Fratreden[rediger | rediger kilde]

Den 1. april 2002 trakk den som liberal betraktede biskopen tilbake fra sitt embede. Det skyldtes historiske tilfeller av prestelige seksuelle overgrep mot mindreårige, tilfeller biskopen måtte ha kjent til å lang tid men uten å ha gått til tilstrekkelige tiltak. Det kom for dagen at i et fjernsynsprogram - BBC: «Suing the Pope» - at en fader Seán Fortune hadde misbrukt en rekke barn mens biskop Brendan Comiskey satt på bispestolen. Fortune ver en seriepedofil med manipulativ personlighet, og Comiskey innrømmet han var vanskelig å ha med å gjøre. Fortune begikk selvmord mens han var på kausjon.

Også biskopens alkoholproblemer ble nevnt i forbindelse med hans fratreden, og at han trengte å få behandling for dette.

Ledelsen av bispedømmet ble midlertidig overtatt av en apostolisk administrator, det var biskop Eamonn Oliver Walsh, en av hjelpebiskopene i Dublin.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.catholic-hierarchy.org comiskey, lest 21. desember 2022