Brekkvasselv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brekkvasselv
Brekkvasselv stasjon
LandNorges flagg Norge
FylkeTrøndelag
KommuneNamsskogan
Postnummer7896
Areal1 km²
Befolkningca. 140[a] (2011)
Bef.tetthet100 innb./km²
Høyde o.h.179 meter
Kart
Brekkvasselv
64°50′40″N 13°00′40″Ø

Brekkvasselv (sørsamisk: Braahkenjohke) er en tettbebyggelse i Namsskogan i Trøndelag. Brekkvasselv er også kjent som Ælva, blant lokalbefolkningen. En person fra Brekkvasselv kalles "Ælving".

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Bygda har navn etter elva ved utløpet fra Brekkvatnet, Brekkvasselva.

Brekkvasselv ligger i et dalsøkk i Namdalen, med Middagsfjellet i vest og Rubben i øst. Elva Namsen går vest for Brekkvasselv. Brekkvasselv ligger ca. 15 km sør for adm. senteret i Namsskogan kommune, Namsskogan. Det ligger også kun 15 km nord for Trones med Namsskogan familiepark.

Europavei 6 går vest for Brekkvasselv, og her er også startpunktet for fylkesvei 773, som går mellom Brekkvasselv og Røyrvik.

Historie[rediger | rediger kilde]

De første folkene bosatte seg på plassen som senere skulle bli kjent som Brekkvasselv, rundt 1900-tallet[trenger referanse]. Det var folk fra hele landet som bosatte seg der, foruten Nord-Trøndelag, kom de fra Dovrefjell, Røros, Gudbrandsdalen, Østerdalen, og fra så langt som Østlandet og Sørlandet.

Dette var folk som jobbet på jernbanen, og som jobbet med å bygge ut Nordlandsbanen på strekningen GrongMosjøen. Grunnen til at de bosatte seg her, var at de fikk tildelt gratis bygsle-tomter av Van Severen/Norske Skog.[trenger referanse]

Tidligere, da E6 gikk gjennom Brekkvasselv, var det et yrende folkeliv langs hele plassen. Det var også 2 bensinstasjoner operative fram til rundt ca. 1990[trenger referanse], da E6 ble lagt på vestsiden av Brekkvasselv.

Ifølge valgmanntallet for 2011 var det i Brekkvasselv 138[1] stemmeberettigede av den totale befolkningen på 928 (pr. 1. januar 2011)[2] i hele Namsskogan kommune.

Bygninger på Brekkvasselv[rediger | rediger kilde]

Gamle jernbanevokterboliger.

Brekkvasselv stasjon ble åpnet i 1940 i forbindelse med åpningen av Nordlandsbanen, og den var i drift fram til 1989.[3] Den var i sin tid på størrelse med Grong jernbanestasjon, og var en viktig stasjon for befolkningen som bor på brekkvasselv, men også i områdene rundt. Nå har Namsskogan jernbanestasjon tatt over all trafikk. Stasjonens eies av Jernbaneverket, og har vært brukt som utleiebolig. Bygningen ble revet sommeren 2009. Jernbanevokterboligene er i dag i privat eie.

Samvirkelaget på Brekkvasselv har eksistert siden 1922, men hadde siden 1919 eksistert som et innkjøpslag. Det ble nedlagt i 1999, og bygget er i dag i privat eie.

Sampro-bygget ble satt opp av Sparebanken Namdal. Bygget er i dag i privat eie.

Panorama av «sentrum» på Brekkvasselv.

Referanser[rediger | rediger kilde]