Braunschweiger Schloss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den nye fasaden i august 2007
Braunschweig 1899: Slottet, markert som nr 37 i midten av et bykart fra 1899

Braunschweiger Schloss eller Braunschweiger Residenzschloss er et rekonstruert slott i sentrum av byen Braunschweig i delstaten Niedersachsen, og var residensen til hertugene av Hertugdømmet Braunschweig fra 1753 til 8. november 1918 da alle monarker i Det tyske keiserrike abdiserte og hertugdømmet ble erstattet av Fristaten Braunschweig.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bygging[rediger | rediger kilde]

Arbeid på den første slottsbygningen ble påbegynt i 1717 under ledelse av den braunschweigiske byggmesteren Hermann Korb, og denne byggeprosessen ble ikke endelig ferdigstilt før i 1791. Tomten slottet ble reist på var i den delen av byen som stammet fra middelalderen, og det hadde tidligere vært et cistercienserkloster på tomten.

Slottet i 1840

Korbs bygning brant imidlertid ned i løpet av natten mellom 7. og 8. september 1830, og et nytt slott ble reist under ledelse av etterfølgeren av Karl Friedrich Schinkel som hoffbyggmester, Carl Theodor Ottmer, og ferdigstilt 1841.

Slottet i 20. århundre[rediger | rediger kilde]

Bygningen var i disse årene residensen for hertugene av Braunschweig-Lüneburg til 1806, og deretter av hertugdømmet Braunschweig. Som følge av novemberrevolusjonen abdiserte hertug Ernst August III på slottet og forlot Braunschweig for å reise i eksil i Østerrike og bosatte seg i Gmunden sammen med sin familie.

Bygningen ble deretter hovedkvarteret for byen arbeiderråd og for Fristaten Braunschweig. Våren 1919 ble dette ansett for å ikke være hensiktsmessige lokaler lenger og deler av inventaret ble solgt. Imidlertid holdt deler av administrasjonen til i bygningen fram til 1922. I mars 1920 ble det første slottsmuseet åpnet, med de mest verdifulle gjenstandene. Etter en gjennomgang i 1925 med representanter fra den tidligere hertugfamilien, ble de mest verdifulle møblene og maleriene tilbakelevert til hertugfamilien.[1]

Fra den nasjonalsosialistiske paraden foran slottet i 1931

Bortsett fra slottsmuseet i første etasje i den nordvestlige fløyen, inneholdt bygningen en stor festsal, lokaler til Staatstheater Braunschweig og i «hagesalen» Braunschweig Naturhistorisches Museum. Over i andre etasje hadde Technischen Hochschule Braunschweig i sørfløyen, og et galleri for moderne kunst, et folkebibliotek og skattekontoret.

I 1931 var plassen foran slottet parade for Adolf Hitler under det store nasjonalsosialistiske «Gautreffen».

Ermebånd for elever og tjenestegjørende ved SS-Junkerschule Braunschweig

Etter den nasjonalsosialistiske maktovertakelsen mistet bygningen mange av sine funksjoner og i juni 1935 ble bygningen brukt til lederopplæring innen SS, en såkalt Führerschule og fra sommeren 1937 ble denne omdannet til en SS-Junkerschule under ledelse av Paul Hausser for politisk og militær utdannelse av offiserer til Waffen-SS. Under andre verdenskrig ble bygningen svært utsatt av omfattende allierte bombeangrep og skolen flyttet som følge av dette sommeren 1944 til Treskau i Posen.

Rivingen av slottsruinene[rediger | rediger kilde]

Rivningsarbeidene i 1960

Bygningen fra 1841 ble sterkt skadet som følge av den alliert bombingen, og etter krigen gikk det en stor debatt om hva en skulle gjøre med restene av bygningen og parken rundt. I 1955 ble slottsruinene overdratt til den nye delstaten Niedersachsen som rettsetterfølger av Fristaten Braunschweig og det ble videre overdratt til byen Braunschweig, som i de følgende fem årene diskuterte rivning eller gjenoppbygging.

Fra byggingen i juni 2006
Overgangen mellom den rekonstruerte og den moderne delen

Store deler av byen befolkning ønsket gjenoppbygging og det ble utarbeidet detaljerte planer for dette. Bygningen skulle inneholde en byhall med kinoer og restauranter. Et borgerinitiativ samlet underskrifter mot riving og protester fra en rekke institusjoner, blant annet innen universiteter, kunst og kultur og en rekke andre, herunder Viktoria Luise av Preussen, men dette var forgjeves og bygningen ble revet i 1960.[2] Området hvor bygningen hadde stått ble overdekket som offentlig park, Slottsparken (Schlosspark).

Gjenoppbygging[rediger | rediger kilde]

Som følge av et vedtak i byens styre i 2004 ble denne overdekningen ble fullstendig fjernet våren 2005 for å bygge et større kjøpesenter på tomten, den såkalte Schloss-Arkaden («Slottsarkaden»). Kjøpesenterets vestlige fasade var en nøyaktig rekonstruksjon av Ottmers slott, og den gjenoppførte bygningen åpnet for offentligheten 6. mai 2007.

Pris[rediger | rediger kilde]

  • 2009: Peter Joseph Krahe-Preis[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dr. Bernd Wedemeyer, Dr. Helena Horn: Auf Umwegen ins Schloss. Fundstücke und ihre Geschichte(n) Schlossmuseum Braunschweig, Weidmann/Post, Braunschweig, mai 2012, innledningen.
  2. ^ Die Geschichte des Braunschweiger Schlosses
  3. ^ Braunschweig Report, utgave 45, 4. november 2009, side 3

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]