Hopp til innhold

Aller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aller
LandTysklands flagg Tyskland
DelstatSachsen-Anhalt, Niedersachsen
Nedbørfelt15 744 km²
StartMagdeburger Börde
  – Høyde130 moh.
MunningSamløp med Weser
SideelverIse, Lachte, Örtze, Meiße, Böhme, Alpe, Wölpe, Lehrde, Gohbach, Oker, Fuhse, Wietze, Leine
Kart
Aller
52°56′45″N 9°11′08″Ø

Øvre løp av Aller går gjennom flere øde skogsområder og byr på mange grønne lunger. På bildet rennet Oker (til høyre) ut i Aller ved Müden.

Aller er en elv i delstatene Sachsen-Anhalt og Niedersachsen i Tyskland. Med sine 263 km[1] er den en av Tysklands lengste elver og har et nedbørfelt15 744 km². Aller renner ut i den større elven Weser, som igjen renner ut i Nordsjøen ved Bremen og Bremerhaven. Navnet har i middelalderen vært skrevet Elera, Alera og Alara, og betyr enten «erle» eller «rennende», fra den indogermanske forstavelsen al- og ol- i flere elvenavn.

Aller har sitt utspring nordvest på Magdeburger Börde i Sachsen-Anhalt, renner mot nordvest og dreier vest ved Oebisfelde på grensen til Niedersachsen (dvs på grensen mellom tidligere Øst- og Vest-Tyskland). Her følger elven den såkalte Elbe-Aller Urstromtal (istids-elvedal eller urstrømdal), det vil si en av de nordeuropeiske rennene i landskapet som ble skapt av innlandsisen i siste istid, og som ga støtet til øst-vest-rennende smeltevannselver i varmeperioden etter istiden. Aller dreier igjen inn i en ny og eldre urstrømdal mot nordvest ved Wolfsburg, via Celle og Verden an der Aller, hvor den ett par kilometer vestover munner ut i Weser fra øst. I det nedre løpet har elveleiet endret seg utallige ganger gjennom de siste årtusener og århundrer.

Sideelven Oker munner ut i Aller, og denne sideelven tar med seg halvparten av avrenningen fra fjellkjeden Harz-Gebirge. Oppdemminger i Harz har begrenset omfanget av ukontrollerte oversvømmelser.

Aller er blant de få nordtyske elver med store, uberørte strekninger og maleriske løp gjennom landsbyer, jordbruksmark og skoger. Ved Wolfsburg løper et stykke av kanalen Allerkanal, bygd 1860-63, ett par kilometer parallelt med Aller sør for elven. Ved Wolfsburg krysses elven også av den store kanalen Mittellandkanal, og ved byen Gifhorn krysses elven av Elbe-Seitenkanal.

Aller var en viktig elv for skipsfart i middelalderen, og Celle var i 1300 den viktigste kornhavnen i hele Niedersachsen. I dag er de 117 km fra Weser og opp til Celle betegnet som nasjonal vannvei (Bundeswasserstrasse), hvor skip opp til 9,5 m bredde kan føres. Det er sluser ved Oldau, Bennetze, Marklendorf og Hedemstorf.

Allerbrücke i Wolfsburg-forstaden Vorsfelde.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fluss-Radwege: Aller-Radweg von der Magdeburger Börde zur Weser». www.fluss-radwege.de. Besøkt 22. desember 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]