Hansastad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Hansaby)
Hopp til navigering Hopp til søk
Hansastaden Lübeck

Hansastad, (fra tysk Hansestadt) eller hansaby, er betegnelsen på de nordeuropeiske byene, først og fremst i Tyskland og langs kysten av Østersjøen, som i middelalderen var tilsluttet handelsforbundet hansaen, som hadde hovedsete i Lübeck.

Hansaen var et svært løst forbund, uten noen traktat e.l., slik at det i mange tilfeller er vanskelig å fastlegge nøyaktig hvilke byer som var å regne som hansastader eller ikke. Det ble da heller ikke ført noen offisiell liste over de aktuelle byene ved hovedkvarteret i Lübeck.

Betegnelsen hansastad («Hansestadt»)[rediger | rediger kilde]

Enkelte av de gamle tyske hansabyene har av historiske grunner valgt å beholde betegnelsen «Hansestadt» som en del av det offisielle bynavnet. Inntil Tysklands gjenforening i 1990 gjaldt dette bare de tre vesttyske byene Hamburg, Bremen og Lübeck. Selv om betegnelsen i dag ikke lenger har noen praktisk betydning, danner den historiske statusen som politisk mektige handelssentre noe av bakgrunnen for at de to førstnevnte, Hamburg og Bremen, er de eneste byene i Tyskland ved siden av hovedstaden Berlin som også er egne delstater. (Bremen riktignok sammen med havnebyen Bremerhaven, som ikke henger sammen med Bremen som ett geografisk område.)

Bryggen i Bergen

Bergen[rediger | rediger kilde]

Den såkalte «hansabyen» Bergen i Norge var for eksempel strengt tatt ingen hansastad, men hadde sammen med Brugge, London og Novgorod sete for ett av 4 «hanseatiske kontorer».

Ved forbundets oppløsning i 1669 var bare de følgende 9 byene representert ved den siste såkalte «Hansadagen» (Hansaforsamlingen) i Lübeck:

Lübeck, Hamburg, Bremen, Braunschweig, Danzig, Hildesheim, Köln, Osnabrück og Rostock.

I det gamle Øst-Tyskland[rediger | rediger kilde]

Torget i Hansabyen Wismar

Etter den tyske gjenforeningen har så en rekke øvrige byer gjenopptatt den historiske betegnelsen hansastad («Hansestadt»). Først kom 6 byer langs Østersjøkysten i den nye delstaten Mecklenburg-Vorpommern : Rostock, Wismar, Stralsund, Greifswald, Anklam og Demmin. Så fulgte Lüneburg i Niedersachsen i slutten av 2007, og i mai 2008 byene Salzwedel, Stendal, Havelberg, Osterburg, Gardelegen og Werben, alle i delstaten Sachsen-Anhalt. Dermed er det til sammen 16 tyske byer som offisielt har betegnelsen «Hansestadt» i bynavnet.