Hopp til innhold

Boten Anna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Boten Anna»
AlbumLOL <(^^,)>
FormatSingel
Artist, bandBasshunter
Utgitt29. mai 2006
Innspilt2006
SjangerEurodance
Lengde3:29:
SpråkSvensk
PlateselskapWarner Music
Komponist(er)Basshunter
Låtskriver(e)Basshunter
Produsent(er)Basshunter
Plass i kronologi
«Welcome to Rainbow»
(2006)
«Boten Anna»
«Vi sitter i Ventrilo och spelar DotA»
(2006)

«Boten Anna» er en singel fra albumet LOL <(^^,)> med den svenske eurodance-artisten Basshunter, utgitt i 2006. «Boten Anna» var Basshunters debutsingel, og låten ble en hit i flere europeiske land bl.a. Sverige, Norge, Finland, Danmark, Nederland, Tyskland og Polen. Låten har toppet hitlistene i en rekke land. I Norge lå låten 22 uker på VG-lista med tredjeplass som beste plassering. Etter utgivelsen av singelen ble Basshunter en populær artist og fikk mye oppmerksomhet. Sangen ble også kåret til årets russesang i 2006 og «Årets landeplage» av NRK i 2006.[1] Låten var også den mest populære sangen under The Gathering, forkortet til TG i 2006.

«Boten Anna» ble laget på bare seks timer av Basshunter med programmet FL Studio. Dagen etterpå ble sangen lagt ut på internett, hvor den ble lastet ned 30 000 ganger.

Teksten handler om en kvinnelig IRC-bruker som forveksles med en IRC-bot, Basshunter finner senere ut sannheten, men hun vil alltid forbli en bot i hans øyne. Sangen er basert på en virkelig hendelse, dette forklarte Basshunter til den finske nettavisen stara.fi. Låten handler om da Basshunters kompis ville lage en chattkanal med chatteprogrammet IRC. Kanalen ble kalt for #BassHunter.se laget med IRC-nettverket QuakeNet. Hans venn sa at han ville installere en bot, med administrative evner for å holde orden på kanalen med navnet #Anna. Det trodde Jonas (Basshunter) på. Men Anna var faktisk Jonas sin venns kjæreste, som først kom frem etter at Anna hadde sendt en melding til Jonas, han trodde det først var en spøk og svarte tilbake med en «frekk melding». Kort tid etterpå forklarte kameraten hans at kjæresten ble opprørt.

Begrepet «bot» har forvirret mange som tror at sangen handler om en båt, fordi uttalen er lik og IRC-relaterte begreper ikke er spesielt godt kjent blant folk flest. Faktisk er det en forkortelse av robot, vanligvis uttalt med en kort å-lyd, som i dette tilfellet er rettet mot en automatisk operatør på IRC-systemet. Dn dobbelte betydningen av ordet «kanal» (IRC-kanal) er ofte forvekslet med kanal.

Utvikling

[rediger | rediger kilde]

Senere, i midten av 2006, ble Boten Anna lansert i andre land som USA, Tyskland, Frankrike og Nederland. Det ble laget flere etterligninger på Boten Anna i Nederland med den samme melodien, men med en ny tekst. Det ble kalt «Ik heb een boot» («Jeg har en båt»). Det ble til og med laget musikkvideo til sangen. Basshunter følte at dette var et tyveri av hans egen sang. Parodier ble også laget i mange andre land som Tyskland, Danmark, Island, Polen, Israel og Norge. Basshunter laget også selv en tysk versjon av sangen med navnet «Ich kenn ein bot».

Senere ble «Boten Anna» skrevet om til engelsk med et annet tema, låten ble kalt for «Now You're Gone». I Storbritannia nådde låten førsteplass på den britiske singellisten fem uker på rad, fra 13. januar 2008.[2] Dette fører låten inn på andreplass blant alle svenske låter gjennom tidene i Storbritannia, bare slått av ABBA «Dancing Queen» som toppet listen i seks uker i 1976. Den 20. januar 2008 var det for første gang to svenske artister på den britiske topp-10 listen: Basshunter på førsteplass og Robyn med «Be Mine» på tiendeplass.[3]

Musikkvideo

[rediger | rediger kilde]

Videoen starter med at Basshunter skriver på sin IRC-kanal. Basshunter kjører deretter en pedalbåt nedover byelven i Malmö, båten kalles ofte en «bass hunter» på engelsk, dette er en båt som vanligvis brukes til å fiske abbor med, «bass» er fiskens navn på engelsk. Bokstaven «A» på båten er for å skille den fra de andre utlånte båtene. Mange tror at Basshunter synger om denne båten i elven, men han synger egentlig om en IRC-bot med navnet Anna. Etterpå kjører han en gul bil på veien, straks er han DJ foran et stort publikum. Tilslutt får han meldingen fra denne boten på sin IRC-kanal, om at hun ikke er en bot, men en vakker ukjent jente som han aldri har møtt før. Hun drar til konserten hvor Basshunter er DJ og de ender sammen i den gule bilen og kjører videre på veien.

Formater og sporlister

[rediger | rediger kilde]

Maxi Single (29. mai 2006)

 1. «Boten Anna» (Radio Edit) - 3:29
 2. «Boten Anna» (Club Remix) - 5:26

CD Single (4. september 2006)

 1. «Boten Anna» (Radio Edit) - 3:29
 2. «Boten Anna» (Club Remix) - 5:26
 3. «Boten Anna» (DJ Micro Spankin Club Remix) - 5:30
 4. «Boten Anna» (Backslash Fluffy Style Remix) - 4:40
 5. «Boten Anna» (SkillsToPayTheBills Remix) - 4:34
 6. «Boten Anna» (Instrumental) - 3:20

Topplisteplasseringer

[rediger | rediger kilde]
Liste (2006) Høyeste
plassering[4][5]
Nederlands flagg Nederland 1
Danmarks flagg Danmark 1
Finlands flagg Finland 4
Norges flagg Norge 3
Sveriges flagg Sverige 1
Østerrikes flagg Østerrike 4
Sveits’ flagg Sveits 45
Tysklands flagg Tyskland [6] 9
Spanias flagg Spania 20
Tsjekkias flagg Tsjekkia 17

Blant årets singler

[rediger | rediger kilde]
Liste (2007) Rangering
Tysklands flagg Tyskland [7] 29

Referanser

[rediger | rediger kilde]
 1. ^ «NRK.no - NRK P3». web.archive.org. 8. november 2006. Archived from the original on 8. november 2006. Besøkt 21. november 2020. 
 2. ^ «Basshunter | full Official Chart History | Official Charts Company». www.officialcharts.com. Besøkt 21. november 2020. 
 3. ^ «Official Singles Chart Top 100 | Official Charts Company». www.officialcharts.com (engelsk). Besøkt 21. november 2020. 
 4. ^ «"Basshunter - Boten Anna worldwide chart positions and trajectories"». Arkivert fra originalen 1. juli 2012. . aCharts.us. Retrieved January 14, 2008.
 5. ^ «"Basshunter - Now You're Gone (english version) worldwide chart positions and trajectories"». Arkivert fra originalen 1. juli 2012. . aCharts.us. Retrieved January 14, 2008.
 6. ^ «Die ganze Musik im Internet: Charts, News, Neuerscheinungen, Tickets, Genres, Genresuche, Genrelexikon, Künstler-Suche, Musik-Suche, Track-Suche, Ticket-Suche». musicline.de. Arkivert fra originalen 30. mai 2012. Besøkt 17. januar 2012. 
 7. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 10. juni 2008. Besøkt 11. september 2010. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata