Eurodance

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Eurodance er en sjanger innen populærmusikken som oppsto på slutten av 1980-tallet. Begrepet Eurodance ble gradvis over tid, knyttet til en spesiell type europeisk Dance Musikk. Tidlig på 90-tallet når Eurodance hadde sin topp, ble sjangeren ofte kalt "Euro-House" eller "Euro-NRG"; I Europa ble musikken ofte kalt "Dancefloor" eller "Dance". Eurodance ble ofte spilt på diskotek og nattklubber. Den var også kommersiell nok til å bli spilt på Radio stasjoner, og tv-kanaler, som MTV. Det meste av Eurodance musikken ble produsert i Europa.

Eurodance bestod oftest av en kvinnelig forsanger og en mannlig rapper. Det er mange underklasser av eurodance, for eksempel happy trance, som er mer technobasert, eller Aquas Bubblegum dance. Sang-teksten ble nesten alltid utført på Engelsk. Noen artister ga ut låtene både på Engelsk og sitt eget morsmål. De fleste låter inneholder en kraftig bass/tromme rytme og suggererende riff som er produsert av en synthesizer. Den går ofte i den klassiske 4/4 takten. Taktslag per minutt ligger på mellom 110-150, men en BPM på 135 per minutt er ganske vanlig. Lydbildet til Eurodance er også preget av raske synthesizer arpeggios, ofte med en piano lyd.

Historie[rediger | rediger kilde]

Original Eurodance musikk er en blanding av flere forskjellige musikk stiler. Hi-NRG, House Musikk og Disco har har hatt stor innflytelse på lydbildet til Eurodance.

På slutten av 80-tallet begynte diskoteker å spille eurodance, og produsentene ble imponert over lyden. Lydbildet ble banebrytende da eurodance ofte blandet dance og rap. Derfor ble det også startet mange band på begynnelsen av 90-tallet.

Det første bandet som fikk et stort kommersielt gjennombrudd var det nederlandske bandet 2 Unlimited. Dette begynte med deres gjennombruddssingel Get Ready For This, som senere har blitt flittig brukt av Real Madrid. Låten de er mest kjent for, er imidlertid No Limit. Bandet hadde mange hits i Europa, og etter hvert ble de populære i USA, hvor sjangeren også fikk fotfeste.

I perioden 1990-1997 var det mange eurodance-band. Eksempler er 2 brothers on the 4th floor, Dj Bobo, Cappella, Culture Beat, Corona og La Bouche. Corona hadde en stor hit med Rhytm Of The Night, mens Culture Beat herjet med Mr. Vain.

Populariteten daler[rediger | rediger kilde]

I 1997 ble Teenpop populært, og snart hadde trance utkonkurrert eurodance. Sjangeren ble umoderne, og de fleste band mistet kontraktene med sine plateselskaper. Blant de overlevende gruppene var Scooter, som ennå gir ut materiale. DJ Bobo og Aqua lager også musikk ennå, men musikkstilen er noe forandret.

Norske Eurodance grupper/artister[rediger | rediger kilde]

Populære band[rediger | rediger kilde]

Populære Contractors[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]