Bosra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Amfiteateret i Bosra.

Bosra (arabisk: , Busra ash-Sham) er en by i landskapet Hauran i det sørlige Syria. Den ligger i guvernementet Dar'a og hadde 19 683 innbyggere ved folketellingen i 2004.

Gamlebyen i Bosra og amfiteateret ble i 1980 tatt opp i Unescos verdensarvliste.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bosra (som forekommer i Bibelen med navnene Astaroth og Boestra) var fordum en stor og befestet by i det syriske landskap Auranitis (nå Hauran), sørøst for Damaskus, samt sentrum for dyrkingen av gudinnen Astarte.[trenger referanse] Byen ble erobret av Alexander den store i 332 f.Kr., av Judas Makkabeus i 150 f.Kr. og i en senere tid av romerne. Keiser Trajan kalte byen Trajana Bostra.

Bosra spilte en stor rolle i kristendommens første tid, og i 244 ble det avholdt et kirkemøte her. Byen spilte også en stor rolle som viktig rasteplass for pilegrimer på vei til Mekka.

Det mest interessante sted i området i dag er amfiteateret, som ble bygget i andre århundre etter Kristus.[trenger referanse] Den har plass til 15 000 tilskuere og anses for å være det vakreste og best bevarte av alle romerske amfiteatre i verden.[trenger referanse] Scenen er 45 meter bred og 8 meter dyp. Teateret benyttes fortsatt, og om somrene opptrer arabiske og internasjonale artister på scenen.

I byen finnes mengder av ruiner fra romertiden, restene av en bysantinsk kirke, likesom en moské som sies å ha blitt bygget på det sted der profeten Muhammeds kamel stanset for å hvile, og ytterligere en moské fra islams første tid.

En muslimsk festning som dateres tilbake til ayoubitt- og mamelukkperioden finnes forsatt. Her er videre restene av murer og et stort basseng, 155 x 122 meter, fra nabateernes tid, en romersk triumfbue fra 200-tallet, et nabateisk tempel fra det første århundre samt en bysantinsk katedral fra 300-tallet.

Referanser[rediger | rediger kilde]