Zenobia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Senere maleri av Zenobia i Palmyra av Herbert Schmalz

Iulia Aurelia Zenobia (arameisk Znwbya bat Zabbai; gresk Ζηνοβία, kjent som Xenobia eller Septimia Zenobia (etter giftermålet med Septimius Odaenathus, født ca 240 i Palmyra; † 272/73 eller etter 274 i Roma) var en dronning av det palmyrenske riket med hovedstad i Palmyra (i nåværende Syria) som i år 269 utropte seg til dronning av Egypt og som med dette kom til å påvirke en viktig del av Romerrikets utvikling. Etter hard strid ble hun beseiret av romerne og ble ført til Roma, hvor hun ble framvist i et triumftog. Hennes videre skjebne er usikker. Ifølge noen kilder ble hun henrettet etter triumftoget - noe som var vanlig - mens andre kilder hevder at hun ble frigitt og giftet seg med en romersk adelsmann.

Familie[rediger | rediger kilde]

Zenobias far Zabaii ben Selim eller Iulius Aurelius Zenobius, var en høvding i Syria i året 229. Farens gentilicium Aurelius viser at hans foreldre fikk romersk borgerskap under herredømmet til en av den romerske keiserene Antoninus Pius (regjerte årene 138-161), Marcus Aurelius (regjerte 161-180) eller Commodus (regjerte 180-192). Zenobia ble født og vokste opp i Palmyra i Syria. Man tror at hennes mor var egyptisk ettersom Zenobia kunne det gammelegyptiske språket godt og hadde en stor interesse for den oldtidige egyptiske kulturen. Zenobia hevdet å være etterkommer av den karthagiske dronningen Dido og den egyptiske dronningen Kleopatra VII.

Zenobia beskrives som vakker, med mørkt hår, med perlehvite tenner og svarte klare øyne. Hun skal ha hatt en sterk og melodisk stemme. Hun var velutdannet og snakket syrisk, gresk, gammelegyptisk og latin. Hun interesserte seg for historie og leste Homer, Platon og andre greske forfattere.

Byste av Zenobia avbildet på en mynt, med hennes tittel Augusta. Hun vises med et diadem og en kappe på en halvmåne. På den andre (høyre) siden ses en stående avbildning av Ivno Regina, Juno, som holder en patera i høyre hånden, en stav i den venstre, en påfugl ved hennes føtter og en strålende stjerne til venstre.