Hopp til innhold

Biennale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Biennale er italiensk og betyr to-årlig. Navnet brukes hovedsakelig om storskala kunstutstillinger som gjentas hver annet år, men brukes også om andre kulturfestivaler som skjer annet hvert år. Men innenfor kunstfeltet brukes Biennale i dag også om tilbakevendene kunstfestivaler som skjer sjeldnere, for eksempel hvert tredje eller hvert femte år. I kunstkretser er den eldste og mest kjente biennalen Veneziabiennalen som foregår på et stort utstillings- og parkområde i Venezia. Den består av en stor internasjonal kuratert hovedutstilling og nasjonale paviljonger. Veneziabiennalen har vært arrangert siden 1890-tallet.

De siste 20 årene har biennaler som utstillingsform fått en stor betydning i utviklingen av det internasjonale kunstfeltet, og de har også vært en pådriver i globaliseringen av kunsten, da nye generasjoner kuratorer har anstrengt seg for å også vise kunstnere fra andre verdensdeler enn Europa og USA, særlig gjaldt dette kanskje Documenta 12.[1] Det er også blitt vanlig at kunstinteresserte fra hele verden reiser til de viktigste biennalene for å følge med på det siste og viktigste innen samtidskunstfeltet. Dette har ført til at biennaleformatet har ekspandert sammen med fremveksten av opplevelsesøkonomien og forskjellige steders behov for å markedsføre seg overfor et reisende og kulturinteressert publikum. Antallet kunstbiennaler har eksplodert de siste årene, og det er nå over 200 kunstbiennaler rundt omkring i verden, og begrepet biennaltretthet har oppstatt som en konsekvens av det.[2] I Norge finnes flere tilbakevendende kunstfestivaler; Bergen Assembly (hvert tredje år), Bodø Biennale, Lofoten International Art Festival, og Momentum i Moss.

Ved siden av Veneziabiennalen anses Documenta for å være kanskje den aller viktigste kunstfestivalen, denne finner sted hvert femte år i Kassel siden 1955, og er dermed strengt talt ikke en biennale. En annen kunstfestival det er verdt å nevne er Skulpturprosjekt Münster som finner sted i Münster i Tyskland hvert 10. år, den neste skal finne sted i 2017, og Kaspar König er oppnenvt som kurator.[3] Den første Skulpturprosjekt Münster fant sted i 1977.

En del andre biennaler[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]