Biennale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Biennale er italiensk og betyr to-årlig. Navnet brukes hovedsakelig om storskala kunstutstillinger som gjentas hver annet år, men brukes også om andre kulturfestivaler som skjer annet hvert år. Men innenfor kunstfeltet brukes Biennale idag også om tilbakevendene kunstfestivaler som skjer sjeldnere, for eksempel hvert tredje eller hvert femte år. I kunstkretser er den eldste og mest kjente biennalen Veneziabiennalen som foregår på et stort utstillings- og parkområde i Venezia. Den består av en stor internasjonal kuratert hovedutstilling og nasjonale paviljonger. Veneziabiennalen har vært arrangert siden 1890-tallet.

De siste 20 årene har biennaler som utstillingsform fått en stor betydning i utviklingen av det internasjonale kunstfeltet, og de har også vært en pådriver i globaliseringen av kunsten, da nye generasjoner kuratorer har anstrengt seg for å også vise kunstnere fra andre verdensdeler enn Europa og USA, særlig gjaldt dette kanskje Documenta 12.[1] Det er også blitt vanlig at kunstinteresserte fra hele verden reiser til de viktigste biennalene for å følge med på det siste og viktigste innen samtidskunstfeltet. Dette har ført til at biennaleformatet har ekspandert sammen med fremveksten av opplevelsesøkonomien og forskjellige steders behov for å markedsføre seg overfor et reisende og kulturinteressert publikum. Antallet kunstbiennaler har eksplodert de siste årene, og det er nå over 200 kunstbiennaler rundt omkring i verden, og begrepet biennaltretthet har oppstatt som en konsekvens av det.[2] Bare i Norge er det nå etablert fire tilbakevendene kunstfestivaler; Bergen Assembly (hvert tredje år), LIAF, Momentum (Moss) og den helt nye Oslo-pilot. [3]

Ved siden av Veneziabiennalen anses Documenta for å være kanskje den aller viktigste kunstfestivalen, denne finner sted hvert femte år i Kassel siden 1955, og er dermed strengt talt ikke en biennale. En annen kunstfestival det er verdt å nevne er Skulpturprosjekt Münster som finner sted i Münster i Tyskland hvert 10. år, den neste skal finne sted i 2017, og Kaspar König er oppnenvt som kurator.[4] Den første Skulpturprosjekt Münster fant sted i 1977.

En del andre biennaler[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Holland Cotter, ‘Asking Serious Questions in a Very Quiet Voice’, New York Times, 22. juni 2007». Besøkt 26. januar 2015. 
  2. ^ «André Gali, ‘Fleksibilitet og kontinuitet’, Kunstforum, 25. mai 2011». Besøkt 26. januar 2015. 
  3. ^ «Oslo kommune, Kulturetaten, Oslo-pilot». Besøkt 26. januar 2015. 
  4. ^ «Biennale Foundation, Skulpturprosjekt Münster 2017». Besøkt 26. januar 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]