Khalid ibn al-Walid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Khalid ibn al-Walid
Født592Rediger på Wikidata
Mekka[1]Rediger på Wikidata
Død642[2][3]Rediger på Wikidata
Medina, Homs[4][5]Rediger på Wikidata
Gravlagt Khalid ibn al-Walid MosqueRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Militær lederRediger på Wikidata
Far Walid ibn al-MughiraRediger på Wikidata
Mor Lababa bint Al-HarithRediger på Wikidata
Søsken Najiyah bint al-Walid, Walid ibn Walid, Bin Al WalidRediger på Wikidata
Barn Abdulreman ibn Khalid, Muhajir ibn Khalid, Suleiman bin Khalid bin Al-WalidRediger på Wikidata
Nasjonalitet Rashidun-kalifatetRediger på Wikidata

Khalid ibn al-Walid (arabisk: خالد بن الوليد‎; født 592 i Mekka, død 642 i Homs), eller fullt navn, Abū Sulaymān Khālid ibn al-Walīd ibn al-Mughīrah al-Makhzūmī (arabisk: أبو سليمان خالد بن الوليد بن المغيرة المخزومي‎‎), også kjent som Sayfu l-Lāhi l-Maslūl eller Sayfullah (Guds (dragne) sverd), var en muslimsk militær kommandant og en sahaba, følgesvenn, av den islamske profeten en av Muhammed.

Han er kjent for sin militære taktikk og dyktighet. Han ledet styrkene fra Medina under Muhammad og styrkene til hans etterfølgere, Abu Bakr og Umar ibn al-Khattab.[6] Det var under hans militære ledelse at Arabia, for første gang i historien, ble forent under en enkelt politisk enhet, kalifatet. Som kommandant av styrkene til den islamske staten var han seierrik i over hundre mindre og større slag mot styrkene til Det bysantinske riket, det persiske sasanideriket og deres allierte, foruten også mot andre arabiske stammer. Han oppnådde å erobre Den arabiske halvøya, den islamske underleggelsen av persiske Mesopotamia (Irak) og den islamske erobringen av romerske Syria i løpet av årene fra 632 til 636. Selv om han senere ble fratatt posisjonen som den øverste militære kommandanten forble han uansett den fremste lederen av de muslimske styrkene mot bysantinerne i løpet av den første tiden av de bysantinsk-arabiske kriger.[7] Under hans ledelse ble Damaskus erobret i 634 og den fremste seieren mot de bysantinske styrkene i slaget ved Yarmouk i 636, noe som førte til erobringen av Bilad al-Sham (Levanten). I 638, da han sto på toppen av sin karriere, ble han fjernet fra sin militær posisjon av Umar.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ IES / Khalid ibn Valid[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ ESBE / Khalid[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ IES / Khalid ibn Valid, kildekvalitet specified date of islamic calendar[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ ESBE / Khalid, «Ум. в 642 г. в Эмесе.»[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ IES / Khalid ibn Valid, «Умер от болезни в Хомсе (Сирия).»[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ «Khalid ibn al-Walid», Encyclopædia Britannica Online.
  7. ^ Kaegi, Walter Emil (1995): Byzantium and the early Islamic conquests. Cambridge University Press. ISBN 0-521-48455-3, s. 112

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]