Bogerud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bogerud
Bogerud sett fra luften
Basisdata
BydelBydel Østensjø
KommuneOslo
Grenser tilBøler, Skullerud m.m
NavnebakgrunnBogerud gård
Beliggenhet
Kart
Bogerud
59°52′32″N 10°50′30″Ø
Bogerud stasjon. Martin Linges vei i bakgrunnen.

Bogerud er en drabantby (boligstrøk) sørøst for Østensjøvannet og har navn etter Bogerud gård.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Utbyggingen av Bogerud kom etter Østensjøbanens forlengelse til Bøler i 1958, da den ble forlenget til Bogerud og Skullerud i 1967. OBOS og Ungdommens Selvbyggerlag sto for utbyggingen av boligstrøket. Arkitekter var Thomas Tostrup og Tage Westh Christensen. Den norske Eterfabrikk ble etablert på Bogerud i 1900. Selve gården tilhørte Laurentius kirke og hospital til den ble delt i 1831. Nordre Bogerud som ble fradelt i 1840 fulgte senere med i Bøler område. Søndre Bogerud eksisterer fortsatt som daghjem.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet Bogerud kommer fra gårdsnavnet Bogerud gård, der Bogerud kan ha opphav fra norrønt bugr, som betyr bog, bukt eller krok. Eventuelt kan bakgrunn for navnet er rydningen med bøketrær, fra dansk bøg, eller bog[2]. Andre stavelse rud fra norrønt ruð, har betydningen nyrydningsgård.

Bebyggelse[rediger | rediger kilde]

Bogerud «sentrum» består i hovedsak av noen få butikker. De fleste av disse tilhører Bogerudsenteret, som består av Bogerud Tekstil, Kiwi, et tannlegesenter, sosialkontor, frisørsalong, blomsterbutikk, renseri og et apotek. Bogerud T-banestasjon er like ved senteret, der det i tillegg er en Narvesen og en innvandrerbutikk. Funksjonell VVS (VB) har rørleggerbedrift i det som tidligere var Rimi-butikk.[trenger referanse]

De største gatene på Bogerud er Martin Linges vei, Paal Bergs vei, Bogerudveien og Stallerudveien. Barn som vokser opp på Bogerud, går enten på Rustad eller Nøklevann barneskole. På Skullerud ungdomsskole blandes disse sammen.

Som i de fleste av Oslo østs drabantbyer er Bogerud preget av et flerkulturelt miljø, med mange barn og voksne fra forskjellige land. I 2018 bygges Bogerud gård og Bogerudsletta barnehage om til en felles stor miljøbarnehage med solcellepanel på taket.[trenger referanse]

Kjente personer med tilknytning til Bogerud[rediger | rediger kilde]

I populærkulturen[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bogerud». Store norske leksikon. 30. desember 2012. Besøkt 30. november 2014. 
  2. ^ «Bøk». Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo. 28. mai 2013. Besøkt 30. november 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]