Blind Faith

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blind Faith
OpphavSurrey, England
Periode19681969
SjangerBlues rock, hard rock
Aktive år1969
PlateselskapPolydor, Atco, RSO, Island
Siste medlemmer
Ginger Baker
Eric Clapton
Steve Winwood
Ric Grech

Blind Faith var en engelsk supergruppe startet i 1968 av Eric Clapton og Steve Winwood. Senere kom Ginger Baker og Ric Grech med i bandet. Blind Faith ga en serie med konserter sommeren 1969 og utga albumet Blind Faith i august 1969 før bandet ble oppløst. Musikkstilen var blues rock og hard rock, tilnærmet lik Baker og Claptons tidligere band Cream og Winwoods Traffic.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Starten[rediger | rediger kilde]

Mens de spilte i Cream kom Ginger Baker og Jack Bruce stadig vekk i konflikt med hverandre, med Eric Clapton som mellommann og megler. Både Baker og Clapton gikk lei både kranglingen og Creams tilnærming til en mere kommersiell stil, og forlot bandet sommeren 1968. Steve Winwood hadde hatt liknende problemer i The Spencer Davies Group, og startet Traffic i 1967. Winwood hadde i januar 1969 lagt ned Traffic midlertidig, og kom i kontakt med Clapton.

Winwood og Clapton fant ut at de skulle samarbeide, og Winwood foreslo å kontakte Ginger Baker. Clapton var uenig, da han ikke ønsket en gjenforening av Cream kun måneder etter oppløsningen av bandet. Winwood overtalte Clapton med gode musikalske argumenter og de kontaktet Baker, som ønsket å samarbeide. I februar 1969 gikk bandet i studio og startet innspillinger til det selvtitulerte albumet Blind Faith.

I mai 1969 kontaktet de bassisten i Family, Ric Grech, som straks ble medlem av Blind Faith. Han sluttet i Family midt under en turné for å spille på albumet og for å bli med i det nye bandet. Bandet fikk navnet etter at Clapton hadde nevnt hvor sterk tro han hadde på at dette bandet skulle bli en suksess.

Avslutningen[rediger | rediger kilde]

Den 7. juni 1969 holdt bandet sin første konsert, en gratiskonsert i Hyde Park i London. Pressen hadde allerede begynt å kalle bandet «Super-Cream», noe bandet fant mer enn litt irriterende. Sommeren 1969 dro Blind Faith på en kort turné i Skandinavia, inkludert en konsert 15. juni i Njårdhallen i Oslo[1], før de startet en turné i USA med en konsert 12. juli i Madison Square Garden for over 20 000 tilskuere. USA-turneen ble avsluttet på Hawaii 24. august.

Et av de største problemene med bandet var at de ikke hadde nok eget materiale å spille under konsertene, og ble derfor nødt til å spille gamle Cream og Traffic-låter for at konsertene skulle vare litt lenger enn en time. Dermed ble dette bandet nettopp det Clapton ville unngå; «Super-Cream». Et annet problem var albumcoveret til Blind Faith, som hadde et bilde av en toppløs pre-pubertal jente som holdt en metallisk modell av et fly. Flyet ble oppfattet som et fallossymbol, og flere forhandlere nektet derfor å ta inn albumet. De som ville selge albumet puttet det ned i papirposer før det ble lagt ut for salg.

Høsten 1969 var bandet tilbake i England, og det gikk rykter om en turné i Storbritannia, men ingenting skjedde. I oktober 1969 ble det klart at bandet var oppløst. Clapton ønsket en mere tilbaketrukket tilværelse som bandmedlem i Delaney & Bonnie & Friends, mens Winwood, Baker og Grech fikk med seg Denny Laine samt en rekke andre musikere og startet Ginger Baker's Airforce.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bra pop, men ingen ny "sound" i Njårdhallen». Aftenposten Aften. 16.06.1969. s. 6. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]