Hopp til innhold

Pubertet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Pubertet er en betegnelse for den perioden og de prosessene som finner sted når et individs kropp utvikler seg til å bli kjønnsmoden, og derav blir i stand til å forplante seg. Alle pattedyr har pubertet, men tidspunkt og varighet er svært variabelt.

Generelt om puberteten

[rediger | rediger kilde]

Når puberteten inntrer, vokser kroppen hurtigere i en periode, men veksten vil etter hvert avta. Hvor mye kroppen vokser er imidlertid avhengig av både kjønn og art. Når puberteten ender, slutter også normalt kroppen å vokse (ikke hos elefanter). Før puberteten er kjønnsforskjellene gjerne små og består stort sett av forskjellen på genitaliene. Gjennom puberteten blir de sekundære kjønnskjennetegn utviklet. Kroppen utvikler seg da i ulike retninger og for ulike formål, avhengig av kjønnet. Hunnens kropp tilpasses funksjoner og egenskaper som er nødvendige for å bli mor, mens hannens kropp tilpasses funksjoner og egenskaper som er nødvendige for å bli far. Hos mange arter vil hannene på dette stadiet ha blitt fysisk tildels betydelig større enn hunnene, men for en rekke arter er forskjellene i fysisk størrelse minimal eller til og med det motsatte av «normalen». Eksempler på at hunnen blir størst finner man blant annet hos flekkhyene og en rekke hvaler.

Menneskelig pubertet

[rediger | rediger kilde]

Kvinnelig pubertet

[rediger | rediger kilde]

Gjennom puberteten utvikles ytre kjønnskjennetegn og kroppens reproduksjonsorganer utvikles ferdig. Fasen når det begynner å komme hår rundt kjønnsorganene kalles pubarke. Den første menstruasjonen kalles menarke, og er et synlig tegn på at en kvinne har nådd livets fruktbare periode. Eggstokkene stimuleres av gonadotropiner fra adenohypofysen, follikkelstimulerende hormon og luteiniserende hormon. Pubertetstarten varierer mellom 9 og 15 års alder, i norske klima oftest i 10-11-årsalderen[trenger referanse] og puberteten varer i 2-3 år. Mange fysiske og psykiske forandringer skjer i denne perioden:

Mannlig pubertet

[rediger | rediger kilde]
I løpet av puberteten begynner gutter å få skjegg

Mannlig pubertetstart varierer også mellom alderen 9 og 15 år, i norsk klima gjerne fra 11-12-årsalderen[trenger referanse] og i 2-3 år fremover. Luteniserende hormon fra adenohypofysen stimulerer interstitialcellene i testiklene til å øke testosteronproduksjonen, som påvirker kroppens utvikling til kjønnsmodenhet. Forandringene som skjer gjennom puberteten er:

  • Vekst av muskler og bein, og en markert økning i høyde og vekt
  • Strupehodet vokser, og stemmen blir dypere (stemmeskifte)
  • Hårvekst begynner i ansiktet, armhulene, brystkasse, buk og rundt kjønnsorganene
  • Penis, pungen og prostata blir større
  • Spermieproduksjon starter
  • Huden blir tykkere og fetere

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Anne Waugh og Allison Grant (2001). Ross and Wilson: Anatomy and Physiology in Health and Illness (9 utg.). Edinurgh: Churchill Livingstone. ISBN 0-443-06468-7.