Blærebusk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Blærebusk
Blærebusk
Vitenskapelig(e)
navn
:
Colutea arborescens
L.
Norsk(e) navn: blærebusk
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: erteblomstordenen
Familie: erteblomstfamilien
Underfamilie: Faboideae
Tribus: Galegeae
Slekt: Colutea
Habitat: skog og kratt
Utbredelse: Europa

Blærebusk (Colutea arborescens) er en løvfellende busk i erteblomstfamilien.

Den blir 2–6 m høy og har en bred vekst. Bladene er ulikefinnete med 7–15 lysegrønne, omvendt eggformede småblad, som får en gul farge om høsten. Blomstene sitter 3–8 sammen i korte, sidestilte klaser og er gule, av og til med røde tegninger, og 16–20 mm lange. Frukten er en blærelignende, 6–7 cm lang og 3–4 cm bred belg som blir brun og papiraktig når den er moden. Frøene inneholder det giftige alkaloidet cytisin, som også er kjent fra gullregn.

Blærebusk vokser i åpen skog, kratt, vegkanter og tørre skråninger på kalkholdig mark. Den er utbredt i Sør- og Mellom-Europa fra nordøstlige Spania nordover til Sør-Tyskland og Tsjekkia og østover til Romania, Bulgaria og Hellas. Den finnes på Korsika, Sardinia og Sicilia, men mangler på de andre store middelhavsøyene.

To tidligere underarter har av ILDIS World Database of Legumes fått status som fulle arter. Det gjelder Colutea atlantica fra Sør-Spania, Marokko og Algerie og Colutea cilicica fra Anatolia, Kaukasia, Krim og Levanten. Colutea arborescens i snever betydning er derfor en ren europeisk art.

Blærebusk plantes i hager og for erosjonskontroll. Den er naturalisert mange steder, for eksempel i Storbritannia og Belgia. Den kan også dyrkes i Norge og finnes blant annet i Ringve botaniske hage i Trondheim.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]