Bibelbeltet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bibelbeltet i USA

Bibelbeltet er et kallenavn for regioner i flere land der misjon og kristen forkynnelse står sterkt, blant annet i Nederland, i USA og i de områdene av Skandinavia der frikirkelig evangelisk protestantisme utgjør en gjennomgripende del av kulturen. I USA, hvor betegnelsen ble lansert i 1924, tilsvarer Bibelbeltet omtrent sørstatene (selv om Nord-Dakota har den laveste andelen ikke-religiøse, med 5 %). I kolonitiden (1606–1776) var sørstatene et tyngdepunkt for den anglikanske kirke. Senere har området vært preget av baptistiske og metodistiske vekkelsesbevegelser.

I Nederland[rediger | rediger kilde]

I Nederland strekker bibelbeltet seg fra Zeeland i sørvest, gjennom Betuwe og Veluwe, til de nordlige delene av Overijssel. Også Flevoland har blitt en del av det nederlandske bibelbeltet. Dette området ble utvunnet fra havet i perioden 19571986. Den ortodokse formen for reformert kristendom som tidligere preget befolkningen ved IJsselmeer fikk snart fotfeste også i de nye områdene – som ble en egen provins så sent som i 1986. Den historiske årsaken til det nederlandske bibelbeltet er katolikkenes forfølgelse av protestanter under og etter åttiårskrigen.

I Norden[rediger | rediger kilde]

I Sverige finnes det et bibelbelte sør for innsjøen Vättern, ved Jönköping der særlig pinsemenighetene står sterkt. Dette bibelbeltet fortsetter i Bohuslän, et område hvor frikirkene tradisjonelt er sterke. I Danmark er den pietistiske indremission særlig tallrike i bibelområdet omkring Ringkøbing Fjord i Vest-Jylland.

Norge[rediger | rediger kilde]

Bibelbeltet i Norge.

Bibelbeltet brukes også om et område med høy folkelig kristen tro. Det norske bibelbeltet strekker seg langs kysten fra Agder til Møre og Romsdal, eller Vestlandet og Sørlandet.[1][2] Man snakker også om "det lille bibelbeltet" som strekker seg i de skogkledde områdene langs svenskegrensen i Indre Østfold og innbefatter kommunene Rømskog, Marker og Aremark.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fitjar, Rune Dahl (2009). The Rise of Regionalism: Causes of Regional Mobilization in Western Europe. Abingdon: Routledge. s. 164–5. ISBN 9781135203290. Besøkt 17. mai 2016. 
  2. ^ Vincett, Giselle; Obinna, Elijah (2014). Christianity in the Modern World: Changes and Controversies. Farnham: Ashgate Publishing. s. 158. ISBN 9781409470250. Besøkt 17. mai 2016. 
Geographylogo.svgDenne geografirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)