Veluwe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Veluwe er et skogsområde i sentrum av Nederland, i provinsen Gelderland. Området ligger mellom tettstedene ApeldoornDierenArnhemWageningenEdeHarderwijkHattem.

Satellittbilde over Veluwe
Muflon

På Veluwe ligger bl.a. områdene Solse Gat og nasjonalparken Hoge Veluwe.

Store deler av Veluwe består av åser som er skapt i istiden, og dets høyeste punkt er 110 meter. Området er rik på bekker og småelver; noen naturlige, noen utgravd. Langs disse bekker finnes for nederlandske termer spesiell natur (planteliv/flora og fauna.)

Mye skog på Veluwe er plantet for å holde sanddynene på plass, og er derfor rik på grantrær, som ble funnet velegnet til formålet. Deler av området er også tradisjonelt brukt til jakt. Prins Hendrik, gift med dronning Wilhelmina, satte ut villsvin i området. I området forekommer også muflon og muntjac (Muntiacus reevesi), som er introduserte arter i Nederland. Ravn er også introdusert til området. Ellers er Veluwe rik på hjort og diverse fuglearter.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Den siste tiden forsøker man å forbinde naturområdene på Veluwe med hverandre til ett gjennomgående område. Slik vil man at isolerte populasjoner kommer i kontakt med hverandre slik at genetisk diversivitet og dermed overlevelsesmuligheter øker.

Man søker også slike forbindelser til områder utenfor Veluwe.

Solse Gat[rediger | rediger kilde]

Solse Gat er et merkelig sted på Veluwe, og ligger i skogen mellom Putten, Garderen en Ermelo. Stedet er et enormt hull; tilblivelsen av det er ikke klarlagt.

En mulig teori er at stedet ble skapt av et enormt stykke smeltende is i istiden. Det er i så fall en pingoruin. En pingo er en haug av is dekket med jord, opptil 90 m høye, fremkommet ved at grunnvann i permafrostområder presses mot overflatelaget og får dette til å bule opp. Da klimatet ble varmere smeltet ishaugen og blir til en krater eller innsjø.

En annen teori er at stedet er et erodert hull i sanddynene.

Ifølge en gammel legende stod det et kloster på stedet; munkene oppførte seg så dårlig at hele klosteret forsvant ned i jordgapet.

I dag er Solse Gat et populært sted for New Age-tilhengere og ønskekvist-brukere da de finner ley-linjer på dette stedet.